Nageslacht van Hermen Theunisse van Oostveen (±1675 - 1724)


I Hermen Theunisse van Oostveen, geboren omstreeks 1675 in Jutphaas?, gedoopt (rooms-katholiek), begraven op 27 april 1724 te Jutphaas () (ongeveer 49 jaar oud) , zoon van Tonis Hermensz van Cauwenhoven en Gijsbertie Cornelis de Roy.
Hij trouwt voor de kerk op 6 mei 1700 in Jutphaas () op ongeveer 25-jarige leeftijd met de ongeveer 25-jarige Ariaantje Cornelisse (Anna) van Es, geboren omstreeks 1675, gedoopt (rooms-katholiek), boerin, begraven in november 1748 te Schalkwijk () (ongeveer 73 jaar oud) , dochter van Cornelis Gerritse van Es en Annichie de Ridder.

Kinderen van Hermen en Anna:

1. Antoni Hermens van Oostveen, geboren omstreeks 1701 (zie II-a).
2. Cnelis Hermense van Oostveen, geboren in Oud Wulven () (zie II-b).
3. Gijsbertie Hermense van Oostveen, geboren in Oud Wulven () (zie II-c).
4. Jan Hermense van Oostveen, geboren in Oud Wulven (), gedoopt (rooms-katholiek) op 4 februari 1706 in Jutphaas ().
5. Annigie Hermense van Oostveen, geboren in Oud Wulven () (zie II-d).
6. Dirck Hermense van Oostveen, geboren in Oud Wulven (), gedoopt (rooms-katholiek) op 10 juli 1708 in Jutphaas ().
7. Fijgie (Sophie) van Oostveen, geboren in Oud Wulven () (zie II-e).
8. Abraham van Oostveen, geboren voor januari 1715 in Tull en ’t Waal () (zie II-f).

Feiten, wetenswaardigheden en opmerkingen (chronologisch):

Cauwenhoven of Oostveen?
Op 20-04-1700 laten Herman Tonisz van Oostveen en Ariaentie Cornelis van Es de huwelijkse voorwaarden opstellen bij notaris H. van Woudenbergh in Utrecht. Uit de andere namen die in de akte genoemd worden kan opgemaakt worden dat het om "onze" voorvader gaat. In de jaren erna zijn niet alleen akten te vinden waarin Hermen met "van Oostveen" aangeduid wordt, maar ook met "van Cauwenhoven". Door de overeenkomst in getuigen en andere betrokkenen die in de akten genoemd worden lijkt het erop dat dit een en dezelfde persoon moet zijn. Dit wordt bewezen als op 04-02-1713 een akte wordt opgesteld bij notaris J. Woertman in Utrecht, naar aanleiding van het overlijden van zijn tante Fychje. Er staat letterlijk: "Herman Tonisz van Cauwenhoven (Herman Tonisz van Oostveen)". Dit komt ook in andere akten voor, en bovendien komen een aantal van de getuigen overeen met die van vroegere akten. Onweerlegbaar bewijs! Later blijkt dat niet alleen Hermen, maar ook zijn 2 zussen en een neef hun naam veranderd hebben in "van Oostveen". De reden is echter nog onbekend.
Op 24-09-1701 huurt Hermen "huysmanswooninge c.a. met boomgaarden en 46 mergen lands" in het gerecht Oudwulven en Weyden van Petrus Schas. Antoni is dan al geboren (onbekend waar), maar de volgende 6 kinderen worden allemaal in Oud Wulven geboren en in Jutphaas gedoopt.
Hermen woont vanaf 25-02-1713 in Vechten, maar de doop van Abraham (en eventuele andere kinderen) is nog niet gevonden.


Gegenereerd met Aldfaer, versie 10.1.