Inleiding

De vlag van de Verenigde Staten van Amerika

Zoals gebruikelijk wordt de bestemming van de volgende zomervakantie al bepaald vlak nadat we terug zijn van de vorige. In 2021 waren verre reizen vanwege de coronapandemie eigenlijk niet mogelijk en zijn we in Europa gebleven. Dat was echt geen straf, maar nu de vaccinatiecampagne op stoom is gekomen hebben we de verwachting dat we in 2022 wel weer wat verder van huis op vakantie zouden moeten kunnen. Dan moeten we nog steeds geen al te exotische bestemmingen kiezen (want de grenzen van veel landen zijn in september 2021 nog steeds dicht), maar nog een keertje naar Amerika moet mogelijk zijn. Dat land staat vanaf begin november 2021 weer reizen toe van gevaccineerde toeristen. We gaan er van uit dat er geen dramatische dingen gebeuren, zoals een veel gevaarlijker variant, en dat de grenzen open zullen blijven. Fingers crossed; je weet nooit. Medio september 2021 hakken we de knoop door om inderdaad niet voor die exotische reis te kiezen die al een paar jaar op onze planning staat, maar voor Amerika. Maar dan uiteraard wel een gedeelte waar we nog niet eerder geweest zijn. Na enig speurwerk op internet blijkt een "rondreis' van Seattle naar Denver een veel gebruikte route te zijn; er ligt veel natuurschoon langs deze route waarvan de belangrijkste Yellowstone NP en Rocky Mountain NP zijn, maar we gaan natuurlijk veel meer moois bekijken. We hebben het dan over de noordwestelijke staten van Amerika, en die sluiten mooi aan bij de zuidwestelijke staten die we in 2009 aangedaan hebben.


Amerika is een land dat bij uitstek geschikt is om met een camper te bereizen. Vele Amerikanen doen dat ook; er zijn dan ook ontzettend veel campgrounds waar je kan overnachten. Verder zijn de wegen ruim opgezet en zijn er veel en grote parkeerplaatsen. In geen ander land dat we kennen is de infrastructuur voor campers beter dan daar. Het is ons in 2009 dan ook zodanig goed bevallen dat we niet lang hoeven na te denken: we gaan in 2022 weer met de camper! Geen elektrisch autootje dus, maar een 6000 kg wegend monster op wielen. 😁 Uitgaande van een kant-en-klare route die Tioga Tours op zijn site heeft staan gaat De Reisleider enthousiast aan de slag, om er al snel achter te komen dat vroegboekkortingen voor campers van Road Bear (de favoriete verhuurder van De Reisleider) eind september aflopen. Omdat we nog niet eens de exacte periode weten dat we op reis willen (daarvoor heb je toch wel wat ideeën nodig) moet er in één weekend iets van een plan in elkaar getimmerd worden om te weten wanneer en voor hoe lang we zo’n ding nodig hebben. 😅 Op 28 september boeken we de camper én meteen de vliegtickets, want wij kunnen de vluchten die Tioga Tours aanbiedt nergens anders goedkoper vinden. In een paar weken tijd zijn we geheel van plan veranderd en hebben we ook meteen de belangrijkste zaken geboekt! 😄 Eind september liggen begin- en eindpunt dus vast en ook de bijbehorende data. Tussen Seattle en Denver zitten – hemelsbreed – echter 1640 km en we hebben 23 nachten, dus er valt nog wel wat werk te doen. De Reisleider pakt door. Net als 13 jaar geleden zijn de sites van AllesAmerika (het forum) en OntdekAmerika een grote inspiratiebron. Ook Tripadvisor wordt erbij gehaald om nog meer bezienswaardigheden te ontdekken en om reviews te lezen. Naarmate we meer naar het oosten opschuiven komen we in het "cowboys en indianen gebied". Uiteraard willen we ook een en ander opsnuiven van de geschiedenis en van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking, nu veelal in reservaten wonend. Er valt heel veel te zien en de route wordt meerdere keren aangepast om nóg interessantere gebieden aan te kunnen doen. Vooral het bezoek aan Yellowstone vergt wat gepuzzel, want eigenlijk wil je hier niets overslaan... Keuzes hebben consequenties; als je in het ene park wat langer wil blijven, zal je een ander park eerder moeten verlaten. We kunnen niet alles zien, net zoals we in 2009 ook niet alles konden zien. Maar we zijn overal lang genoeg om een goede indruk te krijgen.


In de loop van de komende 2 maanden vormt zich een route die ons achtereenvolgens door de staten Washington, Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, South Dakota, Nebraska en Colorado zal voeren. Daarbij doen we de volgende nationale parken aan: Mount Rainier, Glacier, Yellowstone, Grand Teton, Badlands en Rocky Mountain. En verder nog een heel scala aan "national monuments", "national historic sites" en andere mooie plekken en leuke plaatsjes. Voor de overnachtingen proberen we campgrounds te vinden waar ze wifi hebben, want dan kunnen we de blog schrijven. Dat lukt echter niet overal.


Een maand of 3 voor vertrek is Het Schema eigenlijk al gereed, op wat kleine dingetjes na. Maar dan dreigen er toch nog wat kinkjes in de kabel te komen. In mei komt Schiphol met het bericht dat veel vluchten tijdens de zomer geannuleerd zullen worden door het enorme tekort aan personeel (was het nou écht niet te voorzien dat veel mensen na 2 jaar in Nederland weer eens naar het buitenland op vakantie willen? 🙄). In juni zorgt overvloedige regenval voor enorme overstromingen in Yellowstone waardoor de toegangswegen in het noorden en noordoosten op vele plaatsen volledig weggeslagen worden en het hele park op slot gaat. En een paar weken voor vertrek loopt De Reisleider, waarschijnlijk als een van de laatsten in Nederland (hij is altijd al wat traag geweest…), tegen een coronabesmetting aan. Uitdagingen dus!


Maar het komt allemaal goed! Onze vlucht gaat "gewoon" door, men heeft in Yellowstone keihard gewerkt zodat bijna het hele park weer op tijd toegankelijk is, en De Reisleider is snel weer hersteld. Kortom: we zijn er klaar voor! 😎


Tips:

Bij een rondreis door Amerika kom je al snel voor een keuze te staan: met de auto of met de camper? Op de informatiepagina is hier meer over te vinden met voor- en nadelen van beide en onze overwegingen om voor een camper te kiezen. Verder ook informatie over campgrounds en het boeken ervan.
Wij konden bijna nergens met onze gewone Nederlandse bankpassen betalen. 😒 Ook bij Walmart en op vliegvelden niet. Het Maestro systeem dat bij ons gebruikelijk is is dat in Amerika dus niet. Wel kan je met je bankpas bij een ATM geld pinnen. Dat is een betere optie (met cash betalen) dan overal met je creditcard gebruiken, want dat is een stuk duurder en alleen voor grote(re) bedragen interessant.
Ook bellen en internetten (met je telefoon) gaat niet vanzelf. Hoewel je overal mensen hun telefoon ziet gebruiken, hadden wij veelal geen bereik. We hebben nog een poging gedaan om een sim-card van AT&T te kopen om daar een databundel op te zetten, maar op de website van AT&T stonden onze telefoons niet op de lijst van "compatible devices". We hebben het risico maar niet genomen om de verpakking te openen en hebben het teruggebracht naar Walmart. Het kennisniveau van de medewerkers van Walmart is echter zodanig dat er misschien best wel betere opties zijn, maar die kregen wij daar niet te horen. Wil je in Amerika goed bereikbaar zijn, dan moet je je toch iets beter voorbereiden dan wij gedaan hebben... 😉
Wildlife kan je in alle soorten en maten tegenkomen, door heel Amerika heen. Maar het heet niet voor niets WILD life. Hoeveel sommige exemplaren gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen is het absoluut een slecht idee om wilde dieren te voeren. Dat geldt ook voor eekhoorns en chipmunks. Door dieren te voeren verleren ze om zelf voor hun eten te zorgen en dat kan hun ondergang worden. Bovendien schijnen mensen het vaak nodig te vinden brood te geven aan dieren. Brood maakt GEEN onderdeel uit van het normale voedingspatroon van wilde dieren, want het bestaat niet in de natuur. DOE HET NIET!
Water uit de kraan kan gedronken worden, maar in Amerika wordt er chloor aan toegevoegd, en dat smaakt toch beduidend minder lekker dan we gewend zijn. Koop je drinkwater dus in de winkel, dat doen Amerikanen zelf ook.

Terug