02: Lima (centrum & en de wijk Barranco)

Schema voor donderdag 27 juli:

09:00 Vertrek Hostal El Patio (A)
09:20 Plaza San Martín (B)
Wandeling centrum Lima: 3,0 km; 20 m; 2:25 uur
11:45 Vertrek centrum Lima (A)
12:15 Huaca Pucllana (B)
12:30 Winkelcentrum Larcomar (C)
Wandeling Barranco: 9,3 km; 110 m; 2:45 uur
16:30 Hostal El Patio
 
Totale reisafstand: 22 km.



Jetlag rules! We konden gisteren nog net tot 21 uur wakker blijven, maar toen was de koek toch écht op. Met als gevolg dat we om 4 uur rechtop in ons bed zitten. 😑 Het zal een paar dagen duren voor we gewend zijn aan deze tijdzone. Om stipt 7 uur zitten we dan ook al aan ons ontbijt. We hebben de tijd, want Dirk, ons contactpersoon van Go Local! Travel, komt om 8 uur voor een briefing en eventuele laatste wijzigingen. Hij neemt ons mee een paar trappen op naar een terrasje waar we rustig even kunnen praten. Wijzigingen zijn er niet, wel een aantal tips, do's and dont's, en wat algemene zaken. Voor De Reisleider klinkt het allemaal bekend in de oren, want hij hoort niet veel nieuws 😇, maar het is natuurlijk goed dat gasten even worden bijgepraat over de gewoontes van het land waar ze verblijven. De belangrijkste zin die we horen is: "als je alles wil zoals je het thuis gewend bent, dan moet je niet zo ver reizen". Dát zegt eigenlijk alles!


Na een uurtje babbelen ruilen we Dirk in voor gids Gustavo, die ons samen met zijn chauffeur naar hartje Lima brengt voor een rondgang langs de bekendste toeristische bezienswaardigheden. Onderweg weet hij al veel te vertellen over de dingen die we zien, en dat is "down town" niet anders. Lima is, vergeleken met veel Europese hoofdsteden, nog niet zo oud; het is pas in 1535 gesticht door de Spanjaard Francisco Pizarro en werd al snel een van de belangrijkste bases voor de Spaanse overheersing. De 16e-eeuwse kathedraal en een aantal koloniale gebouwen herinneren daar nog aan. Pas aan het begin van de 20e eeuw, toen veel mensen van het platteland naar de stad trokken, maakte Lima een sterke groei door. In 100 jaar nam de bevolking toe van 140.000 tot de ruim 10 miljoen van nu. Het historische centrum van Lima is in 1988 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar dat kon niet voorkomen dat het in 2001 getroffen werd door een grote brand die aan bijna 300 mensen het leven kostte. Een vuurwerkverkoper vond het nodig om een stuk vuurwerk te demonstreren aan een klant. In zijn winkel. 🤦‍♂️ Wel jammer dat een deel van de binnenstad (en ook de kathedraal) is afgezet vanwege de voorbereidingen van het vieren van Onafhankelijkheidsdag (28 juli). We zien daardoor alleen de kerken La Merced en San Francisco van binnen. Voluit heten ze eigenlijk Basílica y convento de Nuestra Señora de la Merced en Basílica y convento de San Francisco de Lima, maar als iedereen dat steeds gaat opschrijven zit het internet zó vol... 😏 De eerste kerk maakt indruk door zijn 13 prachtig gemaakte altaren, en de tweede door de catacomben waar maar liefst 20.000 mensen begraven zijn. Jorge zal vroeger toch niet gedacht hebben dat ruim 400 jaar later vele mensen hem nog steeds diep in de oogkassen zouden kijken... Verder zien we veel huizen met mooie oude houten balkonnen/erkers, kenmerkend voor de stad. En we komen Francisco P. tegen op zijn paard, al staat dit beeld inmiddels op zijn derde locatie. Op weg terug naar Miraflores hebben we op ons verzoek nog een korte fotostop bij een 1500 jaar oude ruïne van een oude tempel (Huaca Pucllana), dat helaas gesloten is op donderdagen...


We worden afgezet bij een winkelcentrum (Larcomar) dat op de kliffen gebouwd is en meerdere verdiepingen kent. De rest van de dag is voor ons zelf. Eerst maar eens lunchen met uitzicht op zee. Hamburger met friet voor René en een goed gevulde croissant voor Astrid. Als het eten op tafel gezet wordt zegt René "Ja" tegen Astrid. "Ja, wat" krijgt hij terug. "Ja is het antwoord op de vraag die je zo gaat stellen" denkt René cryptisch te zeggen. Astrid zegt niets, maar pakt een frietje van René's bord... Hoezo 35 jaar getrouwd? 😂 De stemming zit er goed in!


Na de maaltijd lopen we, deels langs de kust, naar Barranco, de wijk iets ten zuiden van Miraflores. Barranco wordt op internet beschreven als een artiestenwijk, de leukste wijk van Lima, met veel street art, local vibes en heerlijk traditioneel eten. Inderdaad veel muurschilderingen (vooral in het straatje Jiron Cajamarca) en gebouwen in veel verschillende stijlen vlak naast elkaar. Leuke wijk met leuke straatjes. We dalen nog even af naar zeeniveau en kunnen daar de kustlijn in de richting van Miraflores goed zien. Dan lopen we terug naar ons hotel waar we eind van de middag aankomen. Best wel moe, maar we hebben dan ook best wel veel gelopen. 💪 We zoeken een restaurantje in de buurt en komen uit bij het om de hoek gelegen Barra Maretazo (leve Tripadvisor). Tijdens onze eerste Pisco Sour worden we verrast met een drietal gratis hapjes met Peruviaanse gerechten. Nice touch! Mooie afsluiter van de dag. 👌


We zijn pas 1 dag in Peru, maar toch zijn er al wat zaken die ons opvallen:

Eerst het weer. We hebben gisteren volgens Gustavo iets bijzonders meegemaakt: regen. Veel meer dan wat miezeren was het niet, maar als je je best doet kan je er een beetje nat van worden. Maar het regent dus bijna nooit in Lima. Astrid: "We zagen gisteren niemand met een regenjas". Gustavo: "Die hebben we ook niet...". Hij vervolgt: "Als je goed kijkt zie je dat de huizen hier ook geen regengoten hebben. Die hebben we niet nodig." Op internet vinden we dat de jaarlijkse regenval in Lima niet meer dan 10 mm bedraagt (in Nederland is dat 800 mm), dus dan klinkt dat wel logisch. Ook bijzonder is dat het vandaag zonnig is. Normaal gesproken is Lima van maart tot november gehuld in de "garúa", mist die ontstaat doordat koude oceaanlucht van de Humboldt-stroom botst met warme woestijnlucht. Dat was gisteren ook zo, maar vanochtend trekt de bewolking weg, en de rest van de dag is het strakblauw. Ook dat hoort niet en is het gevolg van El Niño. Met 21 graden is het voor ons echter een prima dag, al merken we in de middag dat ze zon stevig brandt hier. UV-factor 7. Dat is zo'n beetje het hoogst haalbare in Nederland in hartje zomer, maar dat heb je hier dus al op een winterdag.
Het zinnetje dat we vandaag het meest te horen krijgen van Gustavo: "This building was built in ... BUT... because of the earthquakes...". Om maar aan te geven dat eigenlijk geen enkel gebouw in één keer gebouwd is en in één bouwstijl.
Als er op een steiger gewerkt wordt, dan zit iedereen met veiligheidsgordels vast aan de steiger, ook al staan ze maar één meter hoog.
Er wordt veel schoongemaakt, zowel op straat als in gebouwen.
Er loopt, fietst en rijdt erg veel politie rond. Blijkbaar geldt dat als je niet weet wat je wil worden, je bij de politie gaat! 😁
Zebrapaden "doen het niet" volgens Gustavo. Leuk om aan te leggen, want ze hebben ze in Europa ook, maar verder hebben ze geen tot weinig functie. 😂. Soms staat er zelfs een politieagent het verkeer te regelen bij een zebrapad, om te voorkomen dat voetgangers moeten overnachten aan één kant van de straat.

Tips:

Het voordeel van een (privé)stadswandeling met gids zoals vanochtend is dat je heel specifieke informatie krijgt en dat je kan vragen wat je wil. Gustavo is een officiële gids en mag dan ook als zodanig met ons mee de catacomben van San Francisco in om uitleg te geven. Lang niet overal vind je informatieborden in het Engels, dus dat is best prettig.
Het is eigenlijk een "no-brainer", maar gebruik sites als Tripadvisor om goed aangeschreven restaurants te vinden. Zo kan je in iedere geval vrij eenvoudig het kaf van het koren scheiden (en loop je misschien ook minder risico op een voedselvergiftiging 😉).

Voor alle foto's en video's (46) van vandaag: klik hier.


Terug