Inleiding

De vlag van Zuid-Afrika

Deze reis is eigenlijk de schuld van onze jongste zoon Davy! Omdat hij per se een thesis wil doen met grote dieren (en koeien niet exotisch genoeg zijn), "moeten" wij nu naar Zuid-Afrika, want zijn tandpasta is bijna op! Wat een straf... 😄

Voor René’s doen is de voorbereidingstijd eigenlijk kort ("pas" eind januari weten we dat we in de meivakantie naar Zuid-Afrika gaan), maar we gaan ook maar iets meer dan 2 weken (we maken van de eerste tot de laatste minuut gebruik van de vakantieperiode van Astrid), dus dat beperkt de werkzaamheden weer een beetje... 😉 In ieder geval wordt er vanaf eind januari hard gewerkt door de Reisleider om een mooie reis samen te stellen voor ons vieren, want Brian gaat voor deze gelegenheid ook mee (en Davy voegt zich uiteraard in Zuid-Afrika bij het reisgezelschap).


Al snel viel de keuze op rondtrekken met een camper, om dezelfde redenen als in 2009. Omdat we niet veel van Zuid-Afrika afweten hebben we de hulp ingeroepen van Zuid-Afrika-specialist Tamara om ons op weg te helpen. Het land is veel te groot om in korte tijd helemaal te kunnen bekijken, dus moeten we ons beperken tot het oosten van Zuid-Afrika, omdat het tijdelijke huisadres van Davy ergens op een berg in het noordoosten ligt. Gelukkig ligt ook het bekende Krugerpark in deze regio, dus dat biedt perspectief! Verder hadden we niet de beschikking over reisboeken en dergelijke, zodat we volledig op het grote boze internet moesten vertrouwen, en dan met name op TripAdvisor. Uiteindelijk is er een mooie rondrit uitgekomen van iets meer dan 3000 km. Die moeten straks wel allemaal op de linker weghelft afgelegd worden...


Als je aan Zuid-Afrika denkt, denk je al snel aan "wilde dieren" (tenminste, wij wel... 😉). Een flink deel van de vakantie willen we dan ook besteden aan het spotten van wild. Uiteraard staat de "Big 5" daarbij hoog op het verlanglijstje (de Big 5 bestaat uit: leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn). Om de kans te vergroten om ook daadwerkelijk deze dieren te kunnen zien hebben we een aantal "game-drives" in het programma opgenomen.


Op het kaartje is de route te zien. Let niet op de letters... Google Maps heeft het wat ingewikkelder gemaakt om grote rondreizen samen te stellen... We beginnen bij de "E" bij Johannesburg en rijden dan zuidwaarts. De rest wijst zich vanzelf (bij elke letter blijven we 1 of 2 nachten). Uiteindelijk zetten we Davy weer af bij Lajuma Research Centre (de "D" bovenaan), waar hij nog 5 weken aan zijn opdracht moet werken.


Veel plezier bij het lezen van dit vakantieverslag, en reacties zijn natuurlijk altijd welkom!


Tips:

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, dus de mei-vakantie valt daar in de herfst. In de buurt van het Krugerpark is het dan echter evengoed nog 25-30 graden, dus dat valt niet tegen. Elders in de regio kan het wat koeler zijn; we hebben 1 dag gehad dat het kwik rond de 15 graden lag, maar ruim 20 graden is de norm.
Hou er rekening mee dat het in deze tijd vroeg donker is (rond 18:00 uur). Moet je in het donker door de bergen rijden dan kan het voorkomen (we spreken uit eigen ervaring...) dat eerder gevallen regen verdampt en zich zeer dichte mist vormt. Straatverlichting ontbreekt!
Zoals altijd maken we gebruik van Google Maps om routes en rijtijden te bepalen. Pas in Zuid-Afrika echter op! Op veel wegen gelden maximum snelheden die je door de bochtige en heuvelachtige wegen bij lange na niet haalt. Zeker met een camper niet. Op niet-snelwegen rij je ook al snel op een gatenkaas, met flinke "pot-holes" in het wegdek. Dat vergt ook nog het een en ander van je stuurmanskunst, want op lekke banden zit je al helemaal niet te wachten. In plaats van 20% bij de door Google voorgestelde reistijd op te tellen, lijkt 30-40% realistischer!
Parkeerplaatsen zijn in de meeste gevallen gratis, maar bijna overal lopen "mannetjes" rond die voor een klein bedrag (omgerekend 1-2 euro) wel even "op je auto/camper willen passen". De streek waar we geweest zijn (ten oosten van Johannesburg, met de nadruk op het noordoosten) is een erg arme streek, en de bevolking grijpt dan ook alles aan om iets te verdienen. Soms pakken ze zelfs een stoeltje en gaan ze echt naast de camper zitten tot je terugkomt. Wij vonden het geen enkel probleem om daar iedere keer een klein bedrag (ZAR 20-30) aan uit te geven; je krijgt er ook een vriendelijk en blij gezicht voor terug.
Zuid-Afrika is een goedkoop land (als je er eenmaal bent). Een liter benzine kost omgerekend € 0,70; een cheeseburger bij McDonalds € 0,79 en een fles wijn in een restaurant € 6. Je wordt hier niet arm van de dagelijkse uitgaven. 😉

Terug