Inleiding

De vlag van Hawaï

In 2009 (toen wij de laatste dagen van onze Amerika-reis doorbrachten op Oahu, Hawaï) hebben wij onszelf plechtig beloofd dat als de kinderen niet meer mee zouden gaan op vakantie, Hawaï dan één van de eerste bestemmingen zou worden, zo onder de indruk waren wij van dit prachtige eiland. Ondanks al onze "inspanningen" hebben we nog tot 2015 moeten wachten... 😉 Maar nu is het dus zover: een rondreis langs de vier hoofdeilanden van Hawaï (Oahu, Kauai, Maui en Hawaii (ook wel Big Island genoemd)). Net als in 2009 is er ook nu maanden en maanden voorbereiding nodig geweest om tot een gedetailleerd plan te komen met dagindelingen en routes. Dit keer werden we voornamelijk op weg geholpen door de Hawaii-Revealed boekenreeks van Andrew Doughty. Deze investering van € 65 heeft zich dubbel en dwars terugverdiend door de uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de eilanden, activiteiten en restaurants. We kunnen met zekerheid stellen dat we dankzij die boeken op plekken geweest zijn die we anders nooit gevonden zouden hebben.


In 2009 waren we gebonden aan een strak (rij)schema, want bijna iedere dag moesten we van A naar B. Dat is nu anders, omdat we op de eilanden alles vanuit een vaste uitvalsbasis doen. Hoewel we een net zo gedetailleerd plan hebben als in 2009 blijkt al snel dat we ons daar niet helemaal aan kunnen houden. Weersomstandigheden, toestand van wegen en paden en onze eigen conditie nopen ons flexibel om te gaan met het schema. Dat is helemaal geen probleem, want omdat alles gedetailleerd is uitgeschreven is het ook makkelijk te bepalen welke zaken we over kunnen slaan en waar het een goed idee is wat langer te blijven. Hadden we in 2009 op de volgende pagina's nog onderscheid tussen planning en werkelijkheid; nu beperken we ons alleen tot wat we echt gedaan hebben. Op het bovenste gedeelte van iedere pagina staat nu niet de planning, maar het daadwerkelijk gevolgde schema.


Nog even over de routekaartjes die je bovenaan de pagina's kunt vinden. Sinds enige tijd kun je niet meer dan 10 stops op 1 kaartje weergeven met Google Maps. Je kunt dan wel weer meer dan 1 kaartje tegelijk weergeven, maar de nummering van het tweede kaartje begint dan weer bij A. Aangezien in deze gevallen het eindpunt van het eerste kaartje (J) gelijk is aan het startpunt van het tweede kaartje (A), "verstopt" die A zich achter de J. Na J volgt dus B. Overigens "verstopt" het beginpunt zich sowieso achter het eindpunt, dus een A kom je eigenlijk nooit tegen... Snap je hem nog? 😄


Bij wandelingen vermelden we niet alleen de lengte, maar ook de hoogtemeters. Dat laatste heeft een toelichting nodig. Op steeds meer apparaten (telefoons, horloges) is GPS aanwezig. Via het GPS systeem kun je een hoogteprofiel van de gelopen wandeling bekijken. Echter, GPS is wat hoogtebepaling betreft minder nauwkeurig dan de meting op basis van luchtdruk. René heeft een horloge zonder GPS, maar met hoogtemeter op basis van luchtdruk, en op zijn telefoon gebruikt hij de app Runkeeper, die met GPS werkt. Vooral in bergachtige gebieden blijkt zijn telefoon méér hoogtemeters gemaakt te hebben dan zijn horloge... 😉 De vermelde hoogtemeters in de beschrijving zijn voornamelijk gebaseerd op zijn horloge en daardoor behoorlijk nauwkeurig.


Veel plezier bij het lezen van dit vakantieverslag, en reacties zijn natuurlijk altijd welkom!


Tips:

Hawaï bestaat niet alleen maar uit palmenstranden... een groot gedeelte wordt opgeëist door tropisch regenwoud. En tropisch regenwoud heeft regen nodig. Veel regen. Kortom: als je een beetje rondtrekt kom je bijna altijd wel een keertje een bui tegen. Houd daar dus rekening mee.
In de zomer ligt de temperatuur op Hawaï tussen 28-34 graden (op zeeniveau). Uitschieters zitten er eigenlijk niet bij. Dat klinkt niet zo heel warm, maar de zon is veel krachtiger dan bij ons. Hebben we hier maximaal UV-kracht 7-8; op Hawaï is dat 11-15. Het rechtstreeks op de huid schijnen van de zon kan soms pijnlijk zijn, zelfs in de ochtend. Bescherm je dus goed!
Op Hawaï komen geen slangen voor, en veel spinnen hebben we ook niet gezien (zeker geen grote). Wel kun je tegen een kakkerlak aanlopen. Muggen zijn er volop, vooral in het regenwoud én in botanische tuinen.
Als je een auto huurt (en wie doet dat nou niet), en je regelt dit al in Nederland, dan kan het handig zijn een extra verzekering af te sluiten die schade aan banden, ruiten en de onderkant van de auto dekt. Dat zit namelijk niet bij de verzekeringen die je bij de verhuurmaatschappijen kunt afsluiten. Vaak is het ook zo dat bij autohuur slechts één bestuurder is toegestaan. Het kost extra om ook anderen te mogen laten rijden. Soms zijn er pakketten te koop waarbij je meerdere bestuurders én bv. een tank brandstof krijgt. En in het hoogseizoen betaal je soms een toeslag. Kijk dus niet alleen naar de huurprijs per dag als je verhuurders gaat vergelijken.
Heb je een zwak hart, doe dan vooral geen boodschappen... De prijzen in de supermarkten liggen beduidend hoger dan wat wij gewend zijn. Dat geldt eigenlijk voor alles. Uit eten, een biertje of een excursie, voor ons gevoel betaal je de hoofdprijs. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de afgezonderde ligging van de eilanden. In geen duizenden kilometers is er iets anders te vinden dan oceaan, dus bijna alles moet ingevoerd worden. Dat heeft zijn prijs. Niet over nadenken; gelaten accepteren... 😉
Op reis gaan naar Hawaï is helaas niet voor iedereen weggelegd. En áls je onder de gelukkigen bent is het vaak voor één keer. Een goede voorbereiding kan het vakantieplezier aanzienlijk verhogen. Er is een plek waar je met al je vragen over Hawaï (en de rest van Amerika) terecht kunt: het forum van AllesAmerika (zie link aan de rechterkant). Je krijgt hier advies, tips en meningen van mensen die er daadwerkelijk geweest zijn. En die begrijpen hoe belangrijk zo'n (eenmalige) reis voor je is.

Terug