07: Bush & Boat Safari's

Schema voor donderdag 28 april 2016:

06:15 Vertrek Bushbaby Lodge & Camping (A/D)
06:45 Protea Hotel Hluhluwe (B)
Excursie: Morning Game Drive
12:00 Vertrek Protea Hotel Hluhluwe (B)
14:30 Steiger St. Lucia (C)
Excursie: Boat Safari
17:00 Vertrek St. Lucia (C)
18:15 Bushbaby Lodge & Camping (A/D)
 
Totale reisafstand: 155 km.



Vandaag begint het echt werk; we gaan maar liefst 2 game drives doen. Een "game drive" klinkt misschien wat gek, maar "game" is een ander woord voor wild; een game drive is dus eigenlijk gewoon een safari. Voor de eerste moeten we de wekker om 5:15 uur zetten! Game drives beginnen doorgaans vroeg in de ochtend of laat in de middag, omdat de dieren dan het meest actief zijn. We moeten om 6:45 uur in Hluhluwe zijn. Dat is weliswaar maar 9 km, maar over een onverhard wasbord, dus tegen de tijd dat we aankomen liggen onze vullingen los. 😄


Dan de eerste tegenvaller van vandaag: men kan onze reservering niet vinden... Gelukkig heeft De Reisleider, geordend als hij is, alle e-mail correspondentie afgedrukt en meegenomen, dus ontkennen kunnen ze niet. We krijgen koffie en thee terwijl in allerijl een ranger wordt opgetrommeld, zodat we met een uurtje vertraging alsnog op pad kunnen. We hebben dan wel een privéjeep! Het is 20 minuten rijden naar de noordelijke ingang van Nationaal Park Hluhluwe, en dan kan het echt beginnen. We hebben een fantastische ranger die ons veel verteld over de dieren die we zien. Regelmatig komen we een ander gezelschap tegen, zodat de rangers informatie over te vinden game kunnen uitwisselen. Wat we allemaal in een uurtje of 3 zien: zebra's, nyala's, buffels, bavianen, vervets, een kudde van zo’n 30(!) olifanten, neushoorns, giraffen, een stuk of 60 aasgieren, rode én grijze duikers, lepelaars, en dan ben ik vast nog wel wat vergeten. Er zijn ook veel kleintjes bij. Vooral de kudde olifanten, die langs en in een riviertje loopt, maakt indruk. Sommige dieren komen tot op 10-20 meter afstand van ons. We kijken onze ogen uit en leren veel bij. Ooit geweten waar de strepen van een zebra voor dienen? Antwoord: Als een roofdier een kudde zebra’s belaagt en die dieren zetten het op een rennen, dan kan het roofdier moeilijk onderscheid maken door al de rennende "strepen"; het kan zich dus moeilijk focussen op één afzonderlijk dier. En dat het "olifantenkerkhof" een fabeltje is? Dat zit zo: olifanten wisselen 5x van gebit. Na ongeveer 60 jaar is het 6e gebit versleten en vallen de kiezen uit. Olifanten kunnen dan alleen nog drinken en blijven in de buurt van een rivier. Uiteindelijk sterven ze daar van de honger. Dat is de reden dat er vaak veel skeletten van olifanten op één plek gevonden worden. We leren het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes, en hoe een kudde wordt samengesteld. We zien ook het karkas van een door leeuwen gedode buffel en wat giraffe beenderen. We zijn heel tevreden met deze eerste ervaring!


We rijden door naar St. Lucia waar we een boottour geboekt hebben op het nabijgelegen meer. Maar ook hier is onze reservering nergens te vinden, en de boot is vol. Na lang zoeken blijkt een medewerker 23 maart op de bevestiging te hebben gezet, en dat is De Reisleider ontgaan. Gelukkig kunnen we bij een concurrent nog wel een tour boeken. Maar die is een uurtje eerder. We houden dus niet veel tijd over om het stadje te bekijken, maar gaan gelukkig toch de boot op in plaats van het schip in... 😉 We denken snel nog even wat te eten bij een fast food-tentje, Wimpy, maar erg snel werken ze daar niet, zodat we ons alsnog moeten haasten. 😅 Aan boord hebben we een kapitein die net zo informatief is als de ranger van vanochtend. Er varen meerder boten en ook hier houden ze elkaar op de hoogte. We zien tientallen nijlpaarden (allemaal in het water), een aantal krokodillen, een watervaraan, diverse vogels (waaronder een visarend), en zelfs een haai (nou ja, we zien allen zijn rugvin door het water schieten). We vermaken ons uitstekend op dit boottochtje!


Nu nog in het donker terug naar de camping, en dat rijdt toch heel anders dan in Nederland. Mensen lopen hier gewoon langs de snelweg en zijn vaak donker gekleed, waardoor je ze bijna niet ziet. Ook fietsers en koeien zie je regelmatig, en geen van beide dragen verlichting. Dan heb je nog vrachtwagens en ander langzaam verkeer, en dan moet je maar zien die in te halen op een weg met 2 enkele rijbanen en een brede vluchtstrook. Word je ingehaald, dan word je geacht op de vluchtstrook te gaan rijden, zodat het inhalen iets makkelijker wordt. Dat gaat goed als er geen wegopbrekingen zijn of er auto’s stil staan, want er rijden heel veel busjes die mensen oppikken en afzetten op de meest onverwachte plekken. Maar goed, we hebben het weer gered. Na een enerverende dag van 12 uur meren we weer aan op de camping.


Tips:

In Nationaal Park Hluhluwe zien we echt heel veel dieren. Het is een relatief klein gebied (960 km2), maar wel het oudste reservaat in Zuid-Afrika. Zeker als je tijd beperkt is, is dit park een aanrader, want we hebben nergens anders zoveel dieren gezien in zo'n korte tijd.
De bootsafari bij St. Lucia is een van de weinige mogelijkheden om een safari op het water te maken. Dat opent natuurlijk de mogelijkheid om weer andere dieren te spotten. Neem in ieder geval een bootsafari op in je programma; dat is toch weer een andere ervaring.

Voor alle foto's en video's (54) van vandaag: klik hier.


Terug