Inleiding

De vlag van de Verenigde Staten van Amerika

Op dit gedeelte van de site kun je een van dag tot dag reisverslag vinden van onze Grote Rondreis door Amerika in de zomer van 2009. Leuk voor het thuisfront tijdens de reis (we zullen proberen dit verslag dagelijks bij te werken) en verder informatief voor toekomstige Amerika-gangers en alle andere geïnteresseerden. Het is voor het eerst dat we een rondreis maken en dat vergt toch een iets andere voorbereiding dan onze "normale" vakanties. Die voorbereiding heeft ons mij maanden en maanden gekost, en dat heeft veel voorpret opgeleverd. Met behulp van Amerika-specialist Tioga Tours, Internet (wat zouden we toch zonder moeten), en met dank aan de forumleden van AllesAmerika, hebben we uiteindelijk een route samengesteld waar het hele gezin zich in kon vinden. En niet alleen een route, maar zelfs een complete dagindeling!


Je kunt er natuurlijk over discussiëren of het zinvol is om een dergelijk gedetailleerde vakantie agenda op te stellen, maar daar kan ik de volgende redenen voor bedenken:

Vanuit je luie stoel heb je alle tijd; eenmaal in Amerika wil je zo weinig mogelijk tijd "verspillen" om uit te vissen wat er allemaal te beleven valt.
De meeste mensen maken een dergelijke reis maar één keer; je wilt dus zoveel mogelijk zien en de juiste keuzes kunnen maken. En dat kun je het beste thuis uitzoeken.
Het dagprogramma lijkt misschien soms overvol, maar je hoeft je er natuurlijk niet strikt aan te houden. Ik kan vele redenen bedenken (weer, drukke wegen, vermoeidheid, enz.) waardoor je af zou moeten wijken van het schema. Het is maar een indicatie en het geeft aan wat maximaal haalbaar is.
Onze oudste zoon is er bij gebaat als hij van te voren weet waar hij aan toe is.
En niet onbelangrijk: ik ben in het dagelijks leven projectmanager. Door op deze manier onze vakantie te "managen" hoef ik na terugkeer misschien niet opnieuw ingewerkt te worden... 😄 De aard van het beestje, zeg maar.

Overigens is dat dagprogramma opgesteld uitgaande van een aantal uitgangspunten:

Een heel ambitieuze: Het streven is om op (bijna) elke dag om 7 uur op te staan. Het is dan al licht en we willen zoveel mogelijk bij daglicht doen. Of dat haalbaar is met 2 pubers valt nog te bezien...
Als we om 7 uur opstaan, kunnen we om 8 uur beginnen met het dagprogramma (het ontbreken van tienermeiden werkt hier in ons voordeel...). De bedoeling is om iedere dag uiterlijk om 20 uur op de (volgende) campground aan te komen.
Alle rijtijden zijn berekend met Google Maps, waarbij 20% extra tijd is ingecalculeerd om ons niet te hoeven haasten.
Bij wandelingen is doorgaans rekening gehouden met een wandeltempo van 2,5 a 3 km per uur. Dit is beduidend minder dan wat wij normaal gesproken lopen.

De bovenste links aan de rechterkant brengen je naar sites met waardevolle informatie over Amerika in het algemeen. Hier hebben we heel veel aan gehad bij het samenstellen van onze reis. Op het forum van AllesAmerika kun je vragen kwijt over wat voor onderwerp dan ook; als het maar over Amerika gaat... De links daaronder bevatten meer gedetailleerde informatie over de door ons aangedane gebieden.


Veel plezier bij het lezen van dit vakantieverslag!


Tips:

Creditcards kun je bijna overal gebruiken in Amerika, maar meestal is je limiet niet genoeg voor de hele vakantie. Vóór vertrek kun je een extra bedrag storten op je creditcard, zodat je wat meer financiële ruimte hebt. Ook kun je tijdens je reis geld storten op je creditcard als afbetaling van het openstaande saldo. Informeer bij de creditcardmaatschappij naar de mogelijkheden (en vergeet je paslezer voor elektronisch bankieren niet mee te nemen).
Gratis telefoonnummers in Amerika beginnen met 800, 866, 877 of 888. Veel dienstverlenende bedrijven (ook campgrounds en hotels) hebben een dergelijk nummer. Hou er echter rekening mee dat bellen naar deze nummers met een mobiele telefoon NIET gratis is (dat is het hier ook niet).
ANWB-leden kunnen ook in Amerika gebruik maken van het "Show your Card!" principe. Bij winkels, hotels, restaurants e.d. kunnen kortingen tot 30% gelden. De Amerikaanse tegenhanger van de ANWB is de AAA. Het kan lonen om bij hotels en zo na te vragen of er een AAA discount van toepassing is.

Terug