27: Daintree (1)

Schema voor maandag 20 augustus 2018:

07:35 Vertrek Port Douglas (A)
08:45 Mount Alexandra Lookout (B)
09:40 Cape Tribulation Wilderness Cruises (C)
Excursie: Grand Fan Palm Gallery Tour
13:30 Dubuji Boardwalk (D)
Wandeling: 1,2 km; 0:25 uur
14:00 Jungle Adventure Centre (E)
Excursie: Jungle Surfing
16:30 Cape Tribulation (F)
17:20 Cape Tribulation accommodatie (G)
Excursie: Night Walk
 
Totale reisafstand: 93 km.



We gaan vandaag het oudste regenwoud van de wereld in: Daintree Rainforest. Dat schijnt maar liefst 180 miljoen jaar oud te zijn. Omdat we 2 dagen uitgetrokken hebben voor dit grote Nationale Park, hebben we een extra overnachting geboekt middenin het regenwoud, zodat we niet heen en weer hoeven te rijden.


Om in Daintree NP te komen moeten we met een ferry de Daintree River over. En omdat we om 9:50 uur de eerste (van 3) excursies hebben, zetten we de wekker maar om 6:45. Vroeg op pad dus. Als we bij de ferry komen hoeven we niet lang te wachten. Het is maar 8 minuten varen, en de boot gaat continu heen en weer. We hebben dus nog tijd om bij Mount Alexandra Lookout van het uitzicht op de kust en de monding van de Daintree River te genieten en van een bakkie.


Om 10 uur krijgen we een rondwandeling door het regenwoud onder begeleiding van een gids. We lopen feitelijk uitsluitend over haar grondgebied, wat maar liefst 67 ha groot is (ruwweg 130 voetbalvelden). De nadruk van de uitleg die we krijgen ligt op de flora en de samenhang en samenwerking tussen flora en fauna, en hoe de mens dat allemaal verstoort... We leren ontzettend veel. Bijvoorbeeld dat de kam van een kasuaris geluiden versterkt, zodat hij dus een uitstekend gehoor heeft, en dat bomen met elkaar kunnen communiceren door chemische stoffen te verspreiden. Kasuarissen hebben overigens een sterke maag waarmee ze in staat zijn vruchten te eten (cassowary plums) die voor alle andere dieren (en voor mensen) giftig zijn.

Twee voorbeelden van hoe de komst van de (witte) mens de boel dreigt te verpesten. Australië kent een inheemse wilde varkenssoort. Daar was niets mis mee. Totdat Kapitein Cook varkens uit Europa meenam. Omdat veel boeren hier niet succesvol waren werden boerderijen verlaten en zijn de varkens zich onder de wilde varkens gaan begeven en is een mengvorm ontstaan die snel in aantal groeide vanwege het gebrek aan natuurlijke vijanden. Deze varkens hebben het voorzien op de kasuarissen die hier leven, waardoor die in hun voortbestaan bedreigd worden. Maar niet alleen dat, kasuarissen zorgen door hun eet- en poepgedrag voor het verspreiden van zaden van 37 soorten planten en bomen, die zich alleen op deze manier voortplanten. Ook die 37 soorten worden dus bedreigd.

Ander voorbeeld. De witte mens vond dat Aboriginals niet in Daintree konden blijven wonen en zijn daar weggehaald. Maar… Aboriginals jaagden op pythons (omdat die een bedreiging vormden voor hun kinderen; ze kunnen hier 8,5 m lang worden). Pythons jagen op boom-wallaby's en boom-wallaby's poepen zaden van de vijgenboom uit in de boomtoppen van andere bomen. De hierdoor ontstane wurgvijgen zorgen met hun grote en sterke wortelsysteem voor een stevige bodem in het regenwoud. Nu er geen Aboriginals meer zijn, groet de pythonpopulatie, waardoor er minder boom-wallaby's zijn, waardoor er minder wurgvijgen ontstaan, waardoor de bodem instabiel wordt en er tijdens cyclonen meer bomen omwaaien. Aboriginals maakten deel uit van het ecosysteem. Ze hebben hier 70.000 jaar gewoond. Bijzonder interessant allemaal, maar de tocht duurt zo wel een half uur langer dan gepland. 😄


Om de lunch te laten zakken doen we een klein wandelingetje over een van de boardwalks (D) die hier aangelegd zijn. Dan maken we ons op voor het jungle surfen! Jungle wat? Jungle surfen, oftewel via ziplines op 20 meter hoogte door de boomtoppen suizen. Hebben we nog nooit gedaan, dus is wel even spannend. Geweldige ervaring! Allereerst moeten we met behulp van het Human Hamster Wheel (zie foto) naar boven getakeld worden; er is hier nou eenmaal geen electriciteit. Via 6 ziplines, variërend van 25 tot 78 m lang, zoeven we, soms alleen, soms met zijn tweetjes achter elkaar, door het regenwoud. De laatste zipline is een wedstrijdje. Naast elkaar. Met 45 km/u gieren we naar beneden. Geholpen door zijn extra gewicht wint René. 😄 Tijdens het wachten op de platforms wordt ons weer van alles verteld over het regenwoud. Je merkt dat men overal bezig is om dit woud te behouden.


Na nog even het schiereiland Cape Tribulation bekeken te hebben nemen we ons intrek in Rainforest Hideaway, een door de Nederlander Rob beheerde accommodatie middenin het regenwoud. Een bijzondere accommodatie, want op de veranda aan de achterkant van het huisje vinden we niet alleen zitplaatsen (niet zo gek voor een veranda…), maar ook de keuken en de badkamer! Met uitzicht op een groot donker bos, waar allerlei geluiden uitkomen (door de wind veroorzaakt). We lopen een rondje over het grondgebied van Rob, dat op vele plekken versierd is met gebeeldhouwde zaken als banken, dieren en andere versierselen. En daar zitten echt hele mooie tussen. Na een goede maaltijd (kangoeroe) bij restaurantje WHET zijn we klaar voor de laatste activiteit van vandaag.


Dat is een avondwandeling met gids (van dezelfde organisatie als het jungle surfen), om te proberen nachtdieren te spotten. We krijgen allemaal een zaklamp mee, maar René heeft ook zijn eigen vlammenwerper bij zich en die is een stuk sterker. Hoewel we met 12 man verwoede pogingen doen om slangen, buidelratten, boom-wallaby's en ander gespuis te vinden, blijft het helaas bij flink wat huntsman spinnen (van toch redelijk formaat), een paar kleine kikkers (2 cm), een wandelende tak en wat krekelachtigen. Net zoals bij groot wild moet je gewoon met een zaklantaarn het donker in schijnen en letten op reflectie van ogen. Zelfs bij spinnen lukt dat. Wat al te goed naar René’s zin. 😉


Tips:

Daintree is eigenlijk te groot om in 1 dag te kunnen bekijken. Het is een prachtig regenwoud en je kan er vele wandelingen maken, waarvan een aantal over goed aangelegde boardwalks. Maar ook de wandelingen met een gids zijn aan te raden, zeker als je je interesseert voor het wel en wee van dit kwetsbare gebied. Een overnachting bij Rainforest Hideaway is ons uitstekend bevallen, maar er zijn nog veel meer plekjes waar je kan overnachten.

Voor alle foto's en video's (52) van vandaag: klik hier.


Terug