07: Oostkust (Fardagafoss, Hverir)

Schema voor donderdag 27 juli 2017:

08:15 Aankomst haven Seyðisfjörður (A)
08:35 Vertrek vanaf de boot
09:05 Gufufoss (B)
09:40 Fardagafoss (C)
Wandeling: 2,4 km; 170 m; 1:10 uur
11:10 Egilsstaðir (D)
13:45 Gljúfursárfoss (F)
15:50 Hverir (G)
18:15 Skútustaðir (H)
 
Totale reisafstand: 268 km.



We moeten even op één ding terugkomen: "we deinen enigszins op en neer". Dat moet eigenlijk zijn: "we deinen behoorlijk op en neer". Zodanig zelfs dat Astrid er nauwelijks van kan slapen. Gelukkig worden we in de ochtend wel in dezelfde hut wakker als waar we zijn gaan liggen... De auto staat (toevallig) strategisch opgesteld op de boot waardoor we in no time wiel zetten op IJsland. We worden "warm" welkom geheten met 7 graden, regen, mist en wind. Gevoelstemperatuur 4 graden. Dat noemen ze hier zomer! We laten ons natuurlijk niet uit het veld slaan en pakken het strakke, door de reisleider gefabriceerde schema op. Het is nog vroeg, dus we mogen er meteen de hele dag tegenaan! Het eerste wat we doen is wat IJslandse kronen scoren, want aan eurootjes hebben we hier niet veel.


DISCLAIMER: Dit, en de volgende verslagen bevatten een hoog gehalte aan watervallen. Als jullie dat helemaal niets vinden, dan wordt het wat saai voor jullie... Overigens kunnen jullie rustig in je luie stoel blijven zitten om die watervallen te bekijken; wij doen het "zware" werk wel om ze bij jullie thuis te bezorgen. Geen dank, iemand moet het doen... 😉


Vandaag 3 stuks, opklimmend in hoogte van 19 tot 45 meter, maar eigenlijk nog steeds opwarmertjes. Voor IJslandse begrippen dan. De eerste (Gufufoss) ligt vlak langs de doorgaande weg, is 19 meter hoog en een van de 25 watervallen in de Fjarðará rivier. Voor de tweede (Fardagafoss, 28 m) moeten we ruim een kilometer lopen (klimmen). Maar dan zijn we er nog niet; je kan hier namelijk, met een beetje geklim en geklauter, in een flinke grot achter de waterval komen. Vanaf ons standpunt ziet dat er nog niet zo eenvoudig uit (ook omdat alles nat is), maar als René wil vragen "of we dit nou wel moeten doen" blijkt Astrid al halverwege te zijn... Doordat er kettingen langs de rotsen gemaakt zijn, valt de afdaling over de houten trap mee. Op handen en voeten klauteren we over een aantal rotsen en dan bereiken we de grot waar we tot vlak naast de waterval komen.


Na inkopen gedaan te hebben in Egilsstaðir keren we terug naar de kust, over een onverharde weg van 60 km, in de regen... Eigenlijk tegen beter weten in, want de bezienswaardigheden langs deze weg zijn schaars, maar het staat nou eenmaal in het schema. We moeten streng zijn... 😉 De weg is redelijk van kwaliteit (we halen af en toe de 60 km/u) en brengt ons via soms smalle en steile stukken op de hoogste bergpas (Hellisheiði) van IJsland (hoewel slechts 660 m), maar we zien er helemaal niets van vanwege de mist. Wel komen we langs een op een olifant lijkende rots (Ljosastapi (E)) in het water, en de derde waterval (Gljúfursárfoss, 45 m). Best een mooie, maar het is koud, nat en mistig, dus veel tijd krijgt hij niet van ons.


Als we weer asfalt onder de wielen hebben gaan we weer landinwaarts, en wordt het weer langzaam iets beter. Na ruim 100 km komen we bij het grote "geothermische gebied" Hverir. Het is onze eerste kennismaking met vulkanische activiteit op IJsland; er zullen er nog vele volgen. Hverir bestaat uit hete bronnen, borrelende modderpoelen (door ons moppermodder genoemd) en solfataren (openingen in de aardkorst waar zwavelhoudende dampen uitkomen). Vooral op de paden blijven, want daarbuiten kan de grond zo heet zijn dat de zolen van je schoenen smelten. Als bonus stinkt het er ontzettend naar rotte eieren. Een mooi moment om even de darmen te "ontluchten", want niemand die het merkt... 😄 Het is een prachtig gebied. Vanaf de heuvel achter het gebied hebben we een mooi overzicht over de omgeving. Het is even een klimmetje, maar dan heb je ook wat. 😄


Na een korte fotostop bij het iets verderop gelegen lichtblauwe meertje (Blue Lake, gevoed door een heetwaterbron) bereiken we nog redelijk op tijd ons appartement bij Skútustaðir, aan de zuidkant van het meer Mývatn. We blijven hier 4 nachten.

Mývatn betekent overigens "muggenmeer"... In de zomer stikt het er van de muggen, maar of ze bloeddorstig zijn weten we nog niet. De vele muggen trekken ook veel vogelsoorten aan; het gebied is dan ook geliefd bij vogelliefhebbers.


Tips:

Hverir is een fascinerend gebied. Als je ook een rondje over de achterliggende heuvel wilt maken (aan te bevelen), reken er dan op dat je hier in totaal tot ongeveer 2 uur kunt doorbrengen.

Voor alle foto's en video's (52) van vandaag: klik hier.


Terug