21: Kerið, Þingvellir & Reykjadalur

Schema voor donderdag 10 augustus 2017:

08:15 Vertrek Litli Hals (A/F)
08:35 Kerið (B)
09:55 Þingvellir (C)
Wandeling: 4,4 km; 70 m; 1:40 uur
12:50 Reykjadalur Hot Spring Trailhead (D)
Wandeling: 7,4 km; 320 m; 2:05 uur (exclusief zwemtijd!)
16:35 Hveragerði (E)
18:30 Litli Hals (A/F)
 
Totale reisafstand: 156 km.



We staan op met een strak blauwe hemel! Dat ziet er goed uit, maar als we buiten komen valt dat toch nog tegen, want er staat een stevige wind en het is maar "gewoon" 8 graden... De eerste halte vandaag is de krater Kerið. Die moet een mooi groen kratermeer hebben, maar wij zij waarschijnlijk te vroeg, want de zon schijnt maar een heel klein stukje op dat meertje, omdat hij nog achter de kraterrand verscholen is. We lopen een rondje over de kraterrand om even goed wakker te worden. Dat is met deze wind en temperatuur zo gebeurd... 😉


We rijden door naar een van de belangrijkste gebieden van IJsland: het nationaal park Þingvellir. Rond het jaar 930 is hier de democratie van IJsland ontstaan. Eenmaal per jaar kwamen afgevaardigden van alle streken van het land hier bijeen om recht te spreken, executies te voltrekken en ander volksvermaak. Ook het "gewone" volk mocht hierbij aanwezig zijn. Het park meet 6 bij 40 km en ligt op de grens van de al eerder genoemde Amerikaanse en Europese aardplaten. Het bevat vele kloven en fissuren en een aardige waterval. We maken hier ook voor het eerst in de vakantie massatoerisme mee. Þingvellir is onderdeel van "The Golden Circle", een tour die door veel reisorganisaties wordt aangeboden en die langs een aantal grote bezienswaardigheden gaat. Er zijn dan ook meerdere parkeerplaatsen en overal staan busjes en bussen. En provisorische wc’s… Eigenlijk vinden we dit stik-irritant, want die mensen lopen je overal voor de voeten en verpesten je foto's... 😄 Maar het hoort er natuurlijk bij. We maken een wandeling van ruim 4 km waarbij we via informatieborden weer een schat aan informatie tot ons nemen, maken met de auto het rondje om het grootste meer van IJsland (Þingvallavatn, dat overigens 90% van zijn water uit ondergrondse bronnen krijgt met een temperatuur van 3 graden) af en rijden door naar het startpunt van de wandeling door het Reykjadalur.


Ook hier is de parkeerplaats afgeladen (komt vast door het zonnige weer), maar er gaan natuurlijk ook wel eens mensen weg, dus we rijden helemaal door tot aan het eind en vinden daar een plekje. 😄 Het is een flinke wandeling om bij "IJslands langste zwembad" te komen, met ook nog behoorlijk wat hoogteverschil. Reykjadalur is een geothermisch gebied, dat sinds een aardbeving in 2008 met een kracht van 6,3 flink in activiteit is toegenomen. Bronnen kunnen zomaar verdwijnen of ontstaan. We passeren een aantal grote borrelende modder- en waterpoelen die allemaal 100 graden zijn en kunnen af en toe niet eens zien waar we lopen, zoveel stoom komt er vrij. Even verderop zijn we bij het einddoel: een geothermisch verwarmde rivier van ongeveer 1 km lang! Hogerop in het dal zijn talrijke heetwaterbronnen, en dat water mengt zich met koud water op weg naar beneden. Op een makkelijk toegankelijke plek in het riviertje is het water 3-4 meter breed, en maximaal 70 cm diep. Men heeft over een lengte van een paar honderd meter houten vlonders op de oevers gemaakt, met trappen het water in. Tientallen mensen zitten en liggen in het water, en dat gaan wij ook doen! Kleedruimtes zijn er niet, dus het is enig geknutsel om ons om te kleden, maar gelukkig hebben we niemand gillend weg zien rennen, dus zijn we redelijk in die missie geslaagd... Het water is echt warm. Als we de temperatuur proberen te vergelijken met de Blue Lagoon (37-40 graden) denken we dat het hier nog een paar graden warmer is, dus zeg 42-43 graden. Het is eigenlijk een bizar gezicht: je ziet mensen in badkleding in en om het water, maar als je het wandelpad op kijkt zie je mensen aan komen lopen in dikke jassen en met mutsen op. 😄 We blijven een uurtje genieten van dit bijzondere plekje, maar dan moeten we toch ook weer eens terug.


Overigens, om aan te geven hoe actief dit gebied is: in februari van dit jaar stapte een Canadese jongedame hier van de vlonder op een stuk "harde modder", en zakte daar pardoes doorheen, met tweede en derdegraads brandwonden aan haar benen tot gevolg. Het hete water kan het oppervlak ondermijnen en daardoor zwakke plekken creëren. Omdat je in deze vallei geen telefoonontvangst hebt was het nog een hele tour om deze onfortuinlijke dame in het ziekenhuis te krijgen.


Na de wandeling doen we nog even het Informatie Centrum aan in Hveragerði, waar ze een kleine expositie hebben over de aardbeving van 2008, en na een heerlijk diner in restaurant Tryggvaskáli in Selfoss rijden we tevreden terug naar Litli Hals. Het was weer een mooie en bijzondere dag.


Tips:

De wandeling door Reykjadalur is zéér aan te bevelen! Het is een pittige klim, maar de beloning, in de vorm van een stromend warmwaterbad, maakt alles goed. Neem zwemkleding mee, want wáár kan je nou in een riviertje in warm water liggen? Reken erop dat je minstens 3-4 uur nodig hebt, afhankelijk van hoe fit je bent en hoe lang je in het water wilt blijven liggen...

Voor alle foto's en video's (31) van vandaag: klik hier.


Terug