24: Seljalandsfoss, Skógafoss & Reynisfjara

Schema voor zondag 13 augustus 2017:

09:00 Vertrek Litli Hals (A)
10:10 Gluggafoss (B)
11:05 Seljalandsfoss (C)
11:25 Gljúfurárfoss (D)
12:40 Skógafoss (H)
14:30 Dyrhólaey (I)
16:20 Reynisfjara/Reynisdrangar (J/A)
18:35 Dverghamrar (C)
18:55 Kálfafell (D)
 
Totale reisafstand: 285 km.



Er is vandaag eigenlijk té veel te doen… Dat wordt keuzes maken. 😉 We verlaten de omgeving van Selfoss en rijden naar het oosten via de zuidkust. Daar liggen tientallen kilometers kliffen die vroeger, in de ijstijd, de kustlijn vormden. Na het smelten van het ijs kwam het land omhoog waardoor die kliffen nu zo'n 5 km landinwaarts liggen. En omdat er ook een aantal gletsjers in het binnenland liggen moet er veel water afgevoerd worden. Dat resulteert in vele watervallen. We komen er vandaag zoveel tegen dat we besluiten er een aantal over te slaan. Ja, jullie lezen het goed... 😉 Maar niet getreurd, want er blijven er nog steeds 5 over. En niet de minste!


De eerste die zich aandient is Gluggafoss, een 53 m hoge waterval die gedeeltelijk achter rotsen valt waarin openingen (ramen) zitten, zodat je hem toch kunt zien. Het bovenste gedeelte van de klif bestaat uit tufsteen, waardoor de loop constant aan verandering onderhevig is. Deze waterval wordt ook wel Merkjárfoss genoemd.


Om bij de volgende, de Seljalandsfoss te komen moeten we onverwacht over een heel slechte gravelweg van 12 km... Dat schiet dus niet op. De waterval zelf ligt aan de ringweg, dus is het er druk. Heel druk. Hij is 65 m hoog en je kunt er achterlangs lopen, maar dan heb je zeker een flink nat pak, want het water stuift enorm. We moeten hier ook betalen om te mogen parkeren (dat is 3 weken geleden ingesteld), maar omdat we niet de wandeling achterlangs willen doen en alleen maar even willen kijken houden we die 6 euro gewoon in de zak. 😉


We rijden door naar de iets verderop gelegen Gljúfurárfoss (kloofwaterval). Deze 60 m hoge waterval kan je op 2 manieren bekijken. Of je loopt via de stroom de kloof in waarin hij naar beneden stort (nat pak verzekerd), of je beklimt een circa 40 m hoge rots die vóór de waterval ligt en die hem eigenlijk aan het oog onttrekt. Maar dat beklimmen is nog niet zo eenvoudig, want het is heel erg steil. Astrid moet zich vlak onder de "top" gewonnen geven, maar René weet hem wel te bereiken. Je ziet dan de hele waterval, maar je staat er te dichtbij om hem helemaal op de foto te krijgen. Astrid loopt nog wel een stukje de kloof in, maar wordt al snel tegengehouden door het opstuivende (koude) water.


Via Steinahellir (E), een oude grot langs de weg die in de 19e eeuw werd gebruikt als vergaderplaats voor de bestuurders van het district, Rútshellir (F), een met de hand gemaakt grot in een tufstenen rots met een schuur voor de ingang (niet te bezichtigen vanwege privégebied) en Drangurinn (G), soortgelijk aan Rútshellir, maar nu wel te bezichtigen, komen we bij Skógafoss, ook een enorme publiekstrekker. Hij is 60 m hoog en 25 m breed, en er valt meer water dan bij de vorige 3 watervallen samen. Hij valt ook mooi recht naar beneden. Omdat het zonnetje recht op hem schijnt ontstaan er regenbogen in het opstuivende water. Erg mooi. Via een pad met 429 treden klimmen we naar een platform dat boven de waterval uitkomt; na de wandeling van gisteren is dat even doorbijten, maar we weten de top te halen zonder onderweg te stoppen. 😄 We hadden nu nog door kunnen lopen langs de rivier die Skógafoss veroorzaakt; je komt dan op een stuk van 8 km met 500 hoogtemeters maar liefst 27 watervallen tegen, maar dat kunnen we jullie echt niet aandoen... 😉


We zijn even klaar met de watervallen en rijden naar het zuidelijkste puntje van IJsland, Dyrhólaey. Een 120 m hoge kaap (vroeger een eiland) met een natuurlijke boog in het water waar (kleine) schepen onderdoor kunnen varen (al zien we dat niet). Verder liggen hier grote zwarte stranden en een vogelrots met, jawel, papegaaiduikers! We hadden ons er al in berust dat het bij dat ene zwemmende exemplaar zou blijven, maar nu zien we er opeens tientallen. En nog aardig dichtbij ook. Prachtige beestjes zijn het! En gezien het aantal mensen dat er staat te fotograferen zijn we niet de enige die dat vinden... 😄


Iets verderop (hemelsbreed, maar 20 km rijden) ligt Reynisfjara waar we een zwart strand met basaltformaties, ondiepe grotten en basaltzuilen in zee van 66 m hoog mogen aanschouwen. Vooral de basaltformaties in de grot zien er onwezenlijk en onecht uit. Heel bijzonder. Ook hier is het heel erg druk. Doorrijdend over de ringweg komen we langs Laufskálavarda (B), een veld waar vele steenstapeltjes staan. Het zou een teken van geluk zijn als je hier een steen zou leggen. De overheid laat hier met regelmaat een paar vrachtwagens met stenen komen, zodat de traditie voortgezet kan worden. Het gebied ligt werkelijk in the middle of nowhere, dus er is ruimte zat.


Vlak voor de plaats van bestemming doen we nog even Dverghamrar aan, waar basaltformaties uit de laatste ijstijd staan, al zijn die minder indrukwekkend. Als je op het goede punt staat zie je tussen de formaties door de 5e waterval van vandaag. Het was een wat waterig begin, maar het is nog een afwisselende dag geworden met uitstekend weer. Nu zitten we in het enige hotel dat we geboekt hebben (bij gebrek aan betaalbare AirBnB's) en hebben ook voor het eerst te maken met bijna tot geen internet...


Tips:

Als je, vanuit het westen komend, de eerste waterval van vandaag (Gluggafoss) overslaat, kan je veel tijd winnen, want die 12 km onverharde weg kost je ongeveer een half uur in een gewone wagen; je blijft dan gewoon de ringweg volgen. Seljalandsfoss en vooral Skógafoss zijn de hoofdattracties langs dit stuk.
Als je de papegaaiduikers nabij Dyrhólaey wilt opzoeken, moet je even oppassen met rijden. De zijweg die je vanaf de ringweg neemt (volgens Google Maps weg 218) buigt na 4,9 km scherp naar rechts om bij de vuurtoren op Dyrhólaey te komen. Ga daar niet rechtsaf, maar rij rechtdoor voor 800 m. Je komt dan op een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats het pad een klein stukje naar links lopen en je komt bij de vogelrots waar je, als je in het goede seizoen bent, vele papegaaiduikers kunt zien.

Voor alle foto's en video's (41) van vandaag: klik hier.


Terug