30: Thuisreis van Seyðisfjörður naar Almere (3)

Schema voor zaterdag 19 augustus 2017:

12:30 Aankomst Hirtshals (A)
13:50 Vertrek vanaf de boot
23:45 Aankomst Almere (B)
 
Totale reisafstand: 947 km.



Het restant van de bootreis verloopt redelijk rustig. De laatste paar uur wordt de zee weer wat ruiger, maar we nemen nu onze pillen op tijd, dus dat gaat goed. Omdat de auto ongunstig op de boot staat moeten we 5 kwartier wachten voor we de rit naar huis kunnen aanvaarden. In die rit naar huis krijgen we waarschijnlijk méér regen over ons heen dan in de 4 weken daarvoor... Vooral in Denemarken en Duitsland zitten er stortbuien bij die de snelweg blank doen zetten. Maar zonder problemen arriveren we nog voor middernacht in het Almeerse, waarmee een einde komt aan een, in onze ogen, fantastische reis!


Tot slot hebben we nog wat algemene zaken en wat statistieken:

In totaal hebben we 6716 km gereden, waarvan 4329 in IJsland. De ringweg van IJsland (weg 1) is zelf slechts 1332 km, dus we hebben aardig wat extra wegen genomen... 😉
Van de 30 vakantiedagen zijn er 6 reisdagen; in de resterende 24 dagen hebben we volgens de stappenteller 348800 stappen gemaakt. Uitgaande van 70-80 cm per stap hebben we dus tussen de 244 en 279 km gelopen. Ah, vandaar die stijve spieren. 😄
Watervallen... Als we tellen hoeveel watervallen we echt bekeken hebben, dan komen we tot 46. Daarbij worden watervallen die in meerdere stappen naar beneden vallen (zoals Dynjandi) als 1 geteld, en hebben we vele andere, niet bij naam genoemde watervallen niet meegeteld. Kortom: als je niet van watervallen houdt, kom dan niet naar IJsland. Er is geen ontkomen aan. 😄
De natuur van IJsland is overweldigend. Het landschap is ruig door de vele vulkaanuitbarstingen en lavastromen. En door het vele smeltwater en regen barst het er van de watervallen (maar dat hadden jullie al gemerkt...). Zoals al eerder geschreven zijn er niet veel bossen (meer) op IJsland, en veel bomen worden niet groot. Volgens een van de gidsen is dit een bekend grapje op IJsland: "Wat moet je doen als je in een bos op IJsland verdwaald bent?" Antwoord: "Opstaan en om je heenkijken".
Ook de fauna is beperkt. Buiten de bekende huis- en boerderijdieren (vooral schapen) hebben wij walvissen, zeehonden, een poolvos en een rendier gezien, maar die laatste is geïmporteerd vanuit Noorwegen. Incidenteel komt er een verdwaalde ijsbeer aan land in het noordwesten. Als er eentje gespot wordt wordt hij zo snel mogelijk afgeschoten, want zo'n ijsbeer is dan uitgehongerd en een bedreiging voor mensen en dieren. En uiteindelijk kunnen ijsberen niet overleven op het te warme IJsland, dus helaas... Er zijn wel veel vogels, waarvan de papegaaiduiker voor ons de meest herkenbare is.
Dan het weer. Men zegt dat de gemiddelde zomertemperatuur 11-13 graden is. Wij hebben 6-17 graden gezien. We hebben 6 dagen gehad met flink wat regen, maar voor de rest hebben we eigenlijk ook best wel veel zon gehad. Ook kan het flink waaien, meer dan in Nederland. Oké, we hebben niet in korte broek gelopen, maar we zijn niet ontevreden en zelfs ook nog wat bijgekleurd (of zou dat modder zijn?).
Restaurants zoals wij die in Nederland kennen zie je hier weinig. De gemiddelde menukaart past op een bierviltje... Populair is lams- en schapenvlees en uiteraard vis. Walvis en papegaaiduiker wordt hier ook gegeten, maar beiden zie je erg weinig op de kaart staan. Bij bijna elk pompstation is een winkeltje en een eetgelegenheid, variërend van gebak tot fast-food achtige verkooppunten. Alcohol is duur en daardoor hebben wij nog nooit zo weinig alcohol gedronken in een vakantie (al had René de schade graag ingehaald op de boot, maar dat durfde hij niet aan... 😉)
Alle kinderen die op IJsland geboren worden (ook die van buitenlandse ouders) moeten verplicht een goedgekeurde IJslandse voornaam krijgen. Fruit, maanden en dergelijke zijn uit den boze. De achternaam van een IJslander is per definitie de voornaam van zijn/haar vader met de toevoeging son of dóttir. Aan deze regel hoeven gezinnen van buitenlandse afkomst niet te voldoen. Omdat de combinatie van voor- en achternaam op deze manier verre van uniek zal zijn krijgen de IJslanders bij geboorte tegenwoordig een "tussennaam", waarmee meer onderscheid wordt gecreëerd.
Wie kent niet de "bekende" vikinghelm met de horens? Ja, iedereen wel, maar het is onjuist: een vikinghelm had helemaal geen horens! Die is er ergens in het Germaanse Rijk bij gefantaseerd...
IJslanders gaan het liefst iedere dag naar het zwembad. Of dat nou een luxe bad als De Blue Lagoon is, een binnenbad of een gat in de grond waar warm water uitkomt, dat maakt niet uit. Zwemmen is in IJsland dan ook niet letterlijk zwemmen, maar meer een sociale bezigheid. In bijna ieder dorp is wel een zwemgelegenheid.

Tips:

Tsja, wat kunnen we nog zeggen... IJsland is wonderbaarlijk mooi, maar je moet wel tegen het weer kunnen. En tegen de hoge prijzen! Ieder zal voor zich de afweging moeten maken of het hem waard is. En als iemand méér wil weten, dan kan altijd contact met ons opgenomen worden. Wij helpen graag!

Voor alle foto's en video's (5) van vandaag: klik hier.


Terug