14: Yellowstone: Upper Geyser Basin en meer

Schema voor woensdag 3 augustus:

07:10 Vertrek Yellowstone Grizzly RV Park & Cabins (A)
08:00 Upper Geyser Parking (B)
Wandeling: Upper Geyser Basin: 10,1 km; 160 m; 3:55 uur
13:25 Grand Prismatic Spring Parking (C)
14:05 Fairy Falls Parking (D)
Wandeling: stukje Fairy Falls trail: 4,2 km; 50 m; 1:00 uur
15:35 Biscuit Basin trailhead (E)
16:20 Black Sand Basin trailhead (F)
15:55 Kepler Cascades (G)
16:50 Grant Village Campground (H)
 
Totale reisafstand: 66 mijl/106 km.



We hebben vandaag een korte en een lange versie van het verslag. De korte versie: bekijk de foto's (en verbaas je net als ons over al dat moois)! Voor de lange versie: lees verder. 😁


Het is vandaag geiserdag; we gaan naar misschien wel het mooiste gedeelte van YNP! De "spuitgasten" vliegen ons vandaag om de oren, als ze er zin in hebben tenminste; je kan er nou eenmaal geen kwartje in gooien om ze aan de praat te krijgen... 😎 Moesten we ons in IJsland tevredenstellen met 1 grote geiser en wat gepruttel hier en daar, vandaag is de overtreffende trap, want in heel Yellowstone zijn meer dan 10.000 thermische verschijnselen te zien, waarvan meer dan 500 geisers en geisertjes. 😲 Als we gewoon de weg volgen komen we pas in de middag bij de belangrijkste bezienswaardigheden, maar dan kan parkeren problematisch worden, dus heeft De Reisleider bedacht al in de ochtend naar Upper Geyser Basin te rijden, waar de meeste geisers te zien zijn. Door vroeg te vertrekken hopen we de ergste drukte daar te ontlopen. Als we daarna terugrijden naar de oorspronkelijke "eerste" stop langs de route, dan is dat maar 12 km, dus veel tijd gaat ons dat niet kosten. Iets na 7 uur zitten we al voorin De Kabouter. Het is nog lekker rustig op de weg. Eerst willen we weer naar Midway Geyser Basin, waar we gisteren 2x door Moeder Natuur weggejaagd zijn. Daar komt vanochtend nog een 3e keer bij, want als we de parkeerplaats oprijden zien we dat alles in dichte mist gehuld is. 😖 Zonder te stoppen rijden we door naar Upper Geyser Basin, een van de hoofdattracties van Yellowstone. Upper Geyser Basin is de woonplaats van Old Faithful, de bekende (toch?) geiser. Maar behalve Old Faithful zijn er in dit gebied van 5 km2 nog tientallen andere geisers en geisertjes, waarvan sommige het om de paar minuten doen, waar andere er wel maanden of jaren over kunnen doen voor ze actief worden. De parkeerplaats is nog redelijk uitgestorven als we aan komen rijden; we kunnen lekker "vooraan" staan. Het is wederom veel rustiger dan van tevoren gedacht. Eerst even ontbijten, want we wilden vanochtend geen tijd verliezen en zo snel mogelijk vertrekken (al was dat achteraf niet nodig geweest). Onze lage wandelschoenen zijn nog steeds zeiknat van de hagel en regen van gistermiddag; we zullen dus de hoge schoenen aan moeten trekken. Astrid komt op het idee om de natte schoenen op het dak van De Kabouter te zetten. Het zonnetje schijnt en er wordt geen regen verwacht, dus kunnen ze mooi - uit het zicht - drogen. Slimme meid toch wel, die Astrid... 👌


Old Faithful ligt meteen bij de ingang en heet zo omdat zijn uitbarstingen redelijk nauwkeurig te voorspellen zijn. Namelijk om het anderhalf uur. Als we aan komen lopen zitten er al heel wat mensen op bankjes te wachten. Vast een teken dat een eruptie aanstaande is. En inderdaad, binnen een kwartier komt hij tot leven en spuit hij water tot 30-40 m hoog. En dat minuten lang. Onze camera's maken overuren. 😎 Dat is 1; een goed begin van de dag! We maken een wandeling van 4 uur door dit gebied en kijken onze ogen (weer) uit. Het water vliegt ons aan alle kanten om de oren. Letterlijk soms zal later blijken. Behalve geisers zijn er vele andere thermische verschijnselen en de ene heeft nog mooiere kleuren dan de andere. Sommige geisers pruttelen continu en komen niet hoger dan een metertje of zo, maar de echte grote geisers zijn uiteraard spectaculairder. Maar die doen het slechts af en toe. Moeder Natuur heeft zeker iets goed te maken, want in totaal worden we getracteerd op 4 grote uitbarstingen. Behalve Old Faithful zijn dat:

Daisy: deze vertoont zijn (haar?) kunsten elke 2 tot 4 uur, dus je kan er niet echt op wachten. Maar als we bijna bij Daisy zijn zien we de stoomwolken al boven de bomen uitkomen. Gauw rennen we tot we een beter zicht hebben. Dat is eigenlijk niet nodig, want ook Daisy houdt de toeschouwers minutenlang bezig en spuit water 23 m schuin omhoog. Check.
Grant: we lopen een gedeelte van het pad heen en terug. Bij Grant staat dat verwacht wordt dat hij tussen 14:30 en 16:00 uur uit gaat barsten; hij doet het met tussenpozen van 7 tot 15 uur. Maar als we hem op de terugweg naderen (het is 11:30 uur) staat hij al vrolijk te spuiten. Grant is een van de grootste geisers ter wereld en spuit een brede waterkolom tot 60 m de lucht in. En dat houdt hij zo'n 10 minuten vol. Puur geluk dat we dat meemaken.
Beehive: tijdens een 4 tot 5 minuten durende eruptie wordt het water met veel lawaai door een nauwe opening geperst, tot 50 m hoog. Hij doet het echter heel onregelmatig en kan soms dagenlang niets doen. Naast Beehive zit een kleine opening. De Reisleider heeft gelezen dat als daar water uitkomt, dat een indicatie is dat Beehive binnen 10-20 minuten zal uitbarsten. Als wij erlangs lopen zien we wat gesputter uit die kleine opening, en dat gesputter houdt aan. We blijven dus maar even wachten en binnen 10 minuten komt Beehive inderdaad tot leven. Met veel geweld wordt het water omhoog gespoten en de vele toeschouwers die aan zijn komen rennen zijn in verrukking. Tot de wind even draait en we de volle laag krijgen... We zijn drijfnat... 🤣 Vreemd genoeg is het water niet heet of warm, maar al afgekoeld als het ons bereikt.

We lopen de hele ochtend met een grote grijns op ons gezicht, want dit gebied vinden we nog mooier dan wat we de afgelopen 2 dagen al gezien hebben. Een werkelijk ongeëvenaard stukje natuur! 😍 Na dit watergeweld gaan we voor de 4e keer naar Midway Geyser Basin, en dit keer winnen wij het van Moeder Natuur. Ze dacht vast dat we niet nóg een poging zouden wagen... In dit gebied ligt de Grand Prismatic Spring, en ook dit is een uniek stukje natuur; we schreven er al eerder over. 🤩 Maar van dichtbij is de schoonheid eigenlijk niet goed te zien, dus maken we een wandeling naar een uitkijkpunt om een mooi overzicht te kunnen hebben. De foto's zeggen alles. Parkeren bij de grote attracties wordt nu echter wel wat moeilijker; we moeten vanmiddag soms wel 800 m van de parkeerplaats langs de weg een plekje zoeken. Normaal gesproken niet zo'n punt, maar we hebben al aardig wat kilometers onder de voeten, dus die beginnen een beetje te protesteren.


Na Grand Prismatic Spring moeten Biscuit Basin en Black Sand Basin er nog aan geloven. Beide zijn vrij kleine gebieden, maar bevatten ook een paar erg mooie attracties. We komen nu wel op een punt dat we alle verschillende verschijnselen al een aantal keer gezien hebben; de nieuwigheid raakt er wat vanaf. Na deze 2 kleinere gebieden zijn we echter door onze stops heen, op de Kepler Cascades na dan, een serie watervallen in de Firehole River. We rijden door naar de volgende campground bij Grant Village, aan een uitstulping van Yellowstone Lake gelegen. Na 3 dagen Yellowstone (en 50 km wandelen) is het morgen tijd voor wat anders. Maar eerst genieten we nog even van een welverdiende maaltijd op ons eigen kampvuurtje.


Tips:

Na 3 dagen YNP kunnen we stellen dat de verwachte drukte eigenlijk uitgebleven is. In de middag kan het op sommige plekken lastig worden om een parkeerplaats te vinden, vooral als je met een camper rijdt, maar het viel allemaal nog mee. 's Ochtends was het ronduit rustig. Van een familielid die in Amerika woont begrepen we dat het bezoekersaantal tot 40% minder was dan normaal, waarschijnlijk door de eerdere overstromingen en beperkte overnachtingsmogelijkheden. Wij hebben daar dus baat bij gehad, maar dat is geen garantie voor de komende jaren. Advies is en blijft: ga vroeg op pad!
Wij vinden het zuiden van Yellowstone (met het grote geisergebied bij Upper Geyser Basin) nóg mooier dan het noorden. Het biedt meer spektakel en huisvest een aantal bijzondere natuurverschijnselen. Het lijkt ons dan ook beter om het noorden eerst te bezoeken, om te voorkomen dat je het mooiste al meteen in het begin ziet. Dan zou de rest zomaar "tegen kunnen vallen". 😉
Als je in Yellowstone bent, wil je natuurlijk de grote geisers zien uitbarsten. Maar dat valt nog niet mee. Op Old Faithful na, die wél regelmatig uitbarst, laten de geisers zich niet de wet voorschrijven. Grant liet véél eerder zijn kunsten zien dan voorspeld, en met Beehive hadden we gewoon veel geluk. Als die geisers echt je ding zijn, dan moet je er rekening mee houden dat je soms uren moet wachten.

Voor alle foto's en video's (59) van vandaag: klik hier.


Terug