03: Brisbane te voet

Schema voor vrijdag 27 juli 2018:

10:30 Vertrek West End (te voet)
11:10 Visitor Information Centre
Wandeling: Classic City Centre Heritage Trail: 2,2 km; 3:25 uur
14:35 Cathedral of St Stephen
15:40 SBAC (Story Bridge Adventure Climbs) Headquarters
Excursie: Story Bridge Adventure Climb
18:20 SBAC Headquarters
20:10 West EndZo'n 12 uur nadat we gisteren naar bed zijn gegaan komen we er weer uit... Dat is toch wel iets later dan we gedacht hadden, maar dat maakt niet uit, want we hebben vandaag niet veel gepland. We laten de auto staan en gaan lopend naar het Information Centre in het centrum van Brisbane (zo'n 2,5 km), waarbij we de Brisbane River oversteken via de Victoria Bridge. Vanaf die brug heb je een mooi uitzicht op CBD (Central Business District). De door ons gewenste folder met een leuke route (Classic City Centre Heritage Trail) hebben ze echter niet, dus trekt René dat ding van internet af op zijn telefoon; in het hele centrum van de stad is gratis WiFi! Deze wandeling voert ons langs 26 belangrijke punten van de stad.


Brisbane is niet echt een oude stad. In 1824 gestart als een strafkolonie, maar al binnen enkele jaren werden de gevangenen verplaatst naar elders. Nu wonen er ruim 2,2 mlj. mensen en heeft het een centrum met veel hoge kantoren en hotels. Tijdens de route komen we langs wat oudere gebouwen (voornamelijk kerken) die weggestopt lijken tussen de moderne hoogbouw; het is een bizar gezicht. Halverwege onderbreken we de route en lopen we, op aanraden van de Reisleider, door naar Roma Street Parkland, een bijzonder mooi aangelegen park, en met zijn 16 ha een van de grootste subtropische stedelijke parken ter wereld, waar we ook voor het eerst kennismaken met de lokale fauna, in de vorm van een aantal flink uit de kluiten gewassen agamen. Omdat het park niveauverschillen kent heeft men er uitzichtpunten, bruggen en watervallen aangelegd. We lopen een rondje om het meertje en genieten van dit mooie park. En van het zonnetje dat uitbundig schijnt. Gelukkig wordt het hier niet zo heet als in Nederland; wij nemen genoegen met een schappelijke 25 graden. De lunch nuttigen we in een eettentje met uitzicht op het park.


Intermezzo: het is even wennen hier in Australië, omdat alles hier "aan de verkeerde kant" gebeurt. Niet alleen rijden, maar ook lopen doet men links. Dat levert nogal wat bijna-botsingen op de trottoirs op... 😉


Na de lunch make we de wandeling af en via de Cathedral of St Stephen lopen we meteen door naar Eagle Street Pier waar we de gratis boot nemen naar de overkant (Holman Street), vlakbij de Story Bridge. Deze CityHoppers zijn hier onderdeel van het openbaar vervoer en doen 8 "havens" aan in het centrum. Ze varen frequent en zijn dus een welkome aanvulling op de betaalde ferries. Aan de overkant maken we ons op voor de Story Bridge Adventure Climb. Deze 777 m lange brug is te beklimmen via de zijkanten van de overspanning. Uiteraard uitsluitend onder begeleiding van een gids. Omdat we boven een 2x 3-baans weg lopen moeten we alle losse spullen die we hebben in een kluis stoppen voor de klim. Zelfs horloges zijn niet toegestaan (laat staan een camera of telefoon). We worden in een overall gehesen, brillen worden met een koordje vastgemaakt aan de overall, Alles wordt dubbel gecheckt, er komen zelfs een alcoholtest en een metaaldetector aan te pas. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Met behulp van een klimgordel worden we gezekerd (een slim systeem: tijdens de hele klim (en terug) hoeven we niet één keer opnieuw gezekerd te worden, wat met gewone klimhaken regelmatig moet gebeuren) en gaan we met de maximaal toegestane 14 personen naar boven, tot 74 m hoog. We hebben expres gekozen voor de "twilight tour", om de overgang van daglicht naar donker op de brug mee te kunnen maken (het wordt hier al om 17:15 uur donker). Het is een bijzondere ervaring om "op" een brug te lopen, 45 m boven de weg. De gids neemt op bepaalde plekken foto's die we later kunnen kopen. We brengen ruim een uur door op de brug, waarbij we uiteraard uitleg krijgen over de omgeving. En het wordt inderdaad donkerder om ons heen en zien steeds meer lichtjes aangaan. Maar uiteindelijk moeten we de 544 treden ook weer af en zit het eerste avontuur erop. We vieren dat met een ijskoud biertje in het klimcentrum, nemen de boot voor een paar stops en lopen terug naar ons onderkomen.


De eerste dag in Australië zit erop en we zijn best wel een beetje moe (we hebben ongeveer 9-10 km gelopen vandaag), maar van een jetlag lijkt geen sprake. Da's mooi, want morgen moeten we wel op tijd op!


Tips:

Wij vinden Roma Street Parkland een aanrader, zelfs in de winter. Het ligt niet ver buiten het centrum, dus is makkelijk (te voet) te bereiken. Het tropische karakter van Queensland is hier goed zichtbaar. Je kan hier makkelijk 1-2 uur doorbrengen.
Als je plannen hebt de Story Bridge te beklimmen (ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar), probeer dan de "twilight tour". De overgang van licht naar donker voegt iets extra's toe. Ook aan de prijs overigens... 😉

Voor alle foto's en video's (31) van vandaag: klik hier.


Terug