12: Fraser Island (2)

Schema voor zondag 5 augustus 2018:

17:45 Aankomst haven River Heads (A)
18:10 Torquay (B)
 
Totale reisafstand: 19 km.Op dag 2 gaat de wekker om half 6 (ja, dat lees je goed), omdat Astrid de zonsopkomst wil meemaken. Nog voordat de zon zijn intrede doet trekt de mist binnen en blijft er van de zonsopkomst niet veel over... 😉 Als pleister op de wonde komen we wel een nieuwsgierige dingo tegen, die ons tot op een paar meter durft te naderen, en zelfs wat agressief gedrag vertoont richting een paar dames die gauw van hem weglopen (regel 1: nooit snel weglopen of rennen, want dan komt hij je achterna). Met wat "kssst"-geluiden en wilde gebaren weten we hem weg te jagen.


Na het ontbijt stappen we weer in de bus. We nemen de "snelweg" op Seventy-Five Mile Beach naar het noorden. Hoewel we op een strand rijden is dit stuk opgenomen in de verkeerswetten van Australië en gelden hier de "normale" verkeersregels. Maximum snelheid is 80 km/u, maar zie dat maar eens te halen...


Allereerst stoppen we bij Maheno Shipwreck, het roestende wrak van een luxe cruiseschip dat in 1935 aan de grond liep. Omdat niemand het wrak wilde kopen is het blijven liggen. In de loop der tijd is het eigenlijk een attractie geworden vanwege de mooie plaatjes die je kan maken.


The Pinnacles Coloured Sands: zandklippen in, volgens sommige bronnen, 72 verschillende kleuren. De kleuren zijn ontstaan door verschillende gradaties van oxidatie en van rottingsprocessen van de vegetatie. En dat alles onder hoge druk.


The Champagne Pools: een natuurlijk "jacuzzi". Dergelijke tidepools hebben we op Hawaï ook gezien. Het is iets warmer dan gisteren, dus even een frisse duik nemen in deze poeltjes is geen straf!


Indian Head: stenen klif die beklommen kan worden voor mooie uitzichten. Terwijl we boven van het uitzicht staan te genieten trekt een heel scala aan dieren voorbij: walvissen, haaien, reuzenmanta's, dolfijnen, een schildpad en een visarend. We nemen uitgebreid te tijd om hier van al dat moois te genieten.


Eli Creek: het grootste zoetwaterriviertje uit een bron in het "binnenland". Ieder uur stroomt er 4 miljoen liter water naar zee! Met een klein wandelingetje over een mooi aangelegd pad kom je bij een punt waar je met behulp van een band terug naar de monding kan drijven. We houden hier ook een picknick lunch met door Mark meegenomen broodjes en drinken.


Op weg terug langs het strand krijgen we de "unieke mogelijkheid" (commercieel ingepakt) om met een vliegtuigje van het strand op te stijgen voor een korte rondvlucht van 15 minuten. Voor 60 dollar (€ 40) pp. We hoeven er niet lang over na te denken, net als een flink aantal andere medereizigers. Te veel reizigers zelfs, want er zijn meer aanmeldingen dan de 3 vliegtuigjes aankunnen. Op de vraag of er vrijwilligers zijn om af te haken blijft het erg stil... 😄 Uiteindelijk vinden we de oplossing door 1 vliegtuigje een tweede keer te laten vliegen, maar dan vanaf een ander punt (waar wij landen, want de bus rijdt ondertussen verder). Iedereen blij! We hebben een prachtig tochtje over een stuk van het eiland, waarbij we boven zee ook nog een bultrug met jong spotten.


Tijdens de rit over de 75-mile highway zien we met grote regelmaat walvissen, waarvan een enkele ook uit het water sprint (breachen) of met zijn staart op het water slaat. Helaas zien we dat vanuit een schommelende bus, dus bewijsmateriaal is niet voor handen...


Uiteindelijk is het toch echt tijd om van dit mooie eiland afscheid te nemen, en van onze Nederlandse reisgenoten, die allemaal zuidwaarts gaan. Er worden e-mailadressen uitgewisseld, zodat we elkaars foto's kunnen delen. Ook onze gids Mark heeft veel foto's gemaakt die we via zijn Facebookpagina kunnen bekijken en downloaden.

Terug in Hervey Bay zoeken we te voet een goed aangeschreven restaurant op om deze 2 dagen af te sluiten met een lekkere maaltijd en een fles wijn. Maar daarna is de energie op en duiken we op tijd ons bed in.


Tips:

Er zijn meerdere aanbieders van tours naar Fraser Island en je kan kiezen tussen eendaagse tours tot wel vijfdaagse. Naar onze mening is 2 dagen voldoende als je niet al te veel tijd hebt. FI doen in 1 dag lijkt ons te veel van het goede; je bent dan voornamelijk heen en weer aan het rijden en hebt weinig tijd om even te zwemmen of zo. Reviews van andere toeristen op internet bevestigen dat. Heb je ruim de tijd, dan is het absoluut geen straf om langer op dit eiland door te brengen. Het is een uniek stukje natuur.

Voor alle foto's en video's (57) van vandaag: klik hier.


Terug