07: Lone Pine Koala & Botanic Garden Mt Coot-tha

Schema voor dinsdag 31 juli 2018:

08:40 Vertrek Gold Coast (A)
09:45 Lone Pine Koala Sanctuary (B)
12:05 Mt Coot-tha Lookout (C)
13:00 Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha (D)
17:45 Mount Mellum (E)
 
Totale reisafstand: 186 km.Voordat we beginnen: nog even over Migaloo, de witte walvis. Dit beest is echt "hot" in deze streken en als hij gezien wordt komt dat op het nieuws. Niet zo gek, want er bestaan maar 2 witte walvissen in de wereld, en hij komt maar 2x per jaar langs. Men denkt dat hij rond 1986 geboren is en hij is in 1991 voor het eerst gezien. Hij is geheel wit, maar geen albino, want hij heeft bruine ogen. Naarmate walvissen ouder (en dus groter) worden trekken ze vaak wat verder van de kust voorbij, en hij wordt dan ook niet ieder jaar gespot. Als we lokale bewoners vertellen dat we hem gezien hebben en we ze het filmpje laten zien, reageren ze bijna met ongeloof, want de meesten hebben hem nog nooit gezien. Een unieke ervaring dus!


Maar goed: over tot de orde van de dag. Vanaf nu gaan we eigenlijk alleen nog naar het noorden (om een idee te geven: onderweg komen we een bord tegen dat het nog 1691 km is naar Cairns... 😄). Dan wordt het normaal gesproken dus warmer, al hebben we tot dusver niets te klagen. Overdag 22-26 graden en 's nachts dalend tot 10, zodat je in ieder geval niet wakker ligt van de warmte. Verder bijna alleen maar zon, af en toe wat bewolking en nog geen druppel regen.

We verlaten de Mancave en het landgoed en gaan weer richting Brisbane. Greater Brisbane (Brisbane inclusief randgemeenten en voorsteden) om precies te zijn. Doordat we in een later stadium van de voorbereidingen een bezoek aan North Stradbroke Island hebben ingeruild voor het Whale watchen (en de accommodaties al geboekt hadden), moest de Reisleider even creatief omgaan met de mogelijkheden in en rondom Brisbane. In plaats van langs de kust, trekken we nu "landinwaarts" terug naar de hoofdstad van Queensland om daar 2 bezienswaardigheden aan te doen: Lone Pine Koala Sanctuary en Brisbane Botanic Gardens Mt Coot-tha. Beide liggen in de buitenwijken van Brisbane.


Lone Pine is eigenlijk een soort dierentuin, waar koala's de hoofdrol spelen. De pluizige beestjes zie je overal in de bomen zitten. Het is dan ook het grootste koala reservaat ter wereld. Verder is er een grote ruimte waar je vrij tussen de kangoeroes kan lopen (en ze mag voeden), en komen we wombats, dingo's, vogelbekdieren en nog wat meer tegen. Vooral de kangoeroes zijn een publiekstrekker. Veel kinderen lopen met een zakje voer rond en laten zich uit de hand eten. Toch voor het eerst dat we een kangoeroe aangeraakt hebben (behalve dan die goed doorbakken op ons bord hebben gelegen...).


Na een uurtje of 2 hebben we het allemaal wel gezien en rijden we naar het iets verder gelegen uitzichtpunt van Mt Coot-tha op 287 m hoogte. Deze vreemde naam komt uit het Aboriginal, waar het "place of honey" betekent. In vroeger tijden werd hier honing (ku-ta) gemaakt door "stingless bees". Na een lunch bij het uitzichtpunt (met een fabuleus uitzicht over Brisbane) rijden we naar beneden voor de botanische tuin. Eerlijk gezegd: zo'n grote botanische tuin hebben we nog nooit gezien. 52 ha (dat zijn zo'n 100 voetbalvelden), onderverdeeld in bepaalde thema's als Australian native, Japanese, Aboriginal, etc. Je kan hier echt uren en uren rondlopen. Helaas is het natuurlijk winter en staat er weinig in bloei. Maar het is nog steeds mooi en indrukwekkend.


Als we dan op weg gaan naar Mount Mellum, waar ons volgende onderkomen staat, belanden we in een onvervalste file om Brisbane uit te komen. Opvallend is dan weer dat als je eenmaal weer door kan rijden, zo'n beetje iedereen, 3 rijbanen dik 100 rijdt. Geen gejakker, iedereen houdt zich aan de snelheid. Er moeten hier wel hele zware straffen staan op snelheidsovertredingen... 😉 Maar het rijdt super relaxed!


Na nog even inkopen gedaan te hebben in Beerwah arriveren we in Mount Mellum, waar we 3 nachten zullen blijven. We hebben hier het meest riante onderkomen van de vakantie. Ligt weer redelijk afgelegen, maar centraal tussen zaken die we willen gaan bekijken in de komende dagen. Dus dat zwembad en die whirlpool nemen we maar op de koop toe... 😄


Tips:

Er gaat eigenlijk niets boven koala's zien in het wild, maar daar moet je wel een beetje geluk bij hebben. Lone Pine Koala Sanctuary is de "next best" optie. Maar koala's vindt je ook in andere dierentuinen.
Ons onderkomen in Mount Mellum is echt bijzonder ruim en mooi (en niet duur), en ligt centraal tussen diverse bezienswaardigheden. Als je meer wilt weten stuur je maar een berichtje. 😄

Voor alle foto's en video's (41) van vandaag: klik hier.


Terug