26: Kuranda

Schema voor zondag 19 augustus 2018:

07:40 Vertrek Port Douglas (A/C)
08:35 Skyrail Rainforest Cableway (B)
17:15 Skyrail Rainforest Cableway (B)
18:25 Port Douglas (A/C)
 
Totale reisafstand: 108 km.De snorkeltour van gisteren krijgt nog een staartje. De achterkant van Astrid's benen zagen er gisteravond uit als een gezonde Hollandse tomaat... Ze heeft aan het begin van de dag verschillende weke delen ingesmeerd, maar dus niet de achterkant van haar benen. René wil nog een verhaal vertellen over een ezel en een steen, maar wordt de mond gesnoerd.


Vandaag de boel dus maar goed in het vet houden. We rijden richting Cairns voor een excursie naar Kuranda, the village in the rainforest. Keurig op tijd staan we bij de Skyrail Rainforest Cableway, een kabelbaan van 7,5 km, die ons in anderhalf uur naar Kuranda brengt, op 330 m hoogte. Dat lijkt erg lang, maar dat komt omdat er onderweg 2 stops zijn. Scherend over de boomtoppen van het regenwoud vliegen we naar de eerste stop waar we een rondleiding krijgen van een ranger terwijl we op de platforms en looppaden lopen, allemaal boven de grond, om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur. Hij laat ons een beestje zien dat zich perfect heeft aangepast aan zijn omgeving (zie foto).


We vliegen verder naar het uitkijkpunt boven Barron Falls en de Barron Gorge. De waterval valt in 4 stappen 260 m naar beneden. Het is de droge tijd, dus heel veel water is er niet te zien. Dat was in maart 2018 wel anders, want door zware regenval was Barron Falls veranderd in een grote bulderende massa water. Maar daar hebben wij nu niets aan... 😉


De laatste etappe brengt ons naar Kuranda. Wij hebben ook een gecombineerd ticket voor de Koala Gardens (een kleine dierentuin), Birdworld Kuranda (een kleine vogeltuin) en Australian Butterfly Sanctuary (een redelijk grote vlindertuin). In 2 uur hebben we dit alles wel bekeken, waarbij de vlindertuin de meeste indruk maakt. Wat is er toch een verscheidenheid aan mooie vlinders te vinden in de wereld.


De rest van Kuranda bestaat eigenlijk uit de Kuranda Markets, vele kleine winkeltjes, maar puur op de toerist toegespitst. Sommige goederen kom je in veel winkels tegen. Toch is dit een goed moment om wat souvenirs te kopen, want er is veel te vinden dat te maken heeft met de Aboriginal cultuur, en dat trekt ons het meeste aan. Astrid ziet een mooie print op een sweatshirt, maar niet in haar maat. Helaas was dit de enige winkel die sweatshirts verkoopt; die hebben ze met dit klimaat hier ook niet nodig natuurlijk...


Om half vier worden we verwacht bij het treinstation van Kuranda om met de Kuranda Scenic Railway af te dalen. De 22 km lange spoorlijn voert door 15 tunnels en over 39 bruggen en is in 1891 gereed gekomen. Het was een enorm ingewikkeld project. Nu rijden wij in een honderd jaar oude wagon (een van de 15 wagons die de trein telt) in een rustig tempo naar beneden, waarbij we bij Barron Falls nog even mogen uitstappen. Op andere mooie punten mindert de trein vaart, zodat iedereen foto's kan nemen. Zodoende duurt ook deze tocht anderhalf uur! Beneden staat en shuttlebus op ons te wachten om ons in een kwartiertje terug te brengen naar de parkeerplaats van de kabelbaan. Een mooi, afwisselend dagje!


Tips:

De combinatie kabelbaan/trein is absoluut de beste optie om Kuranda te bekijken. Afwisselend en mooi. Kuranda zelf is erg toeristisch, maar er valt genoeg te doen om een dag door te brengen.

Voor alle foto's en video's (45) van vandaag: klik hier.


Terug