09: Glass House Mountains

Schema voor donderdag 2 augustus 2018:

09:05 Vertrek Mount Mellum (A/I)
09:20 Glass House Mountains Information Centre (B)
09:55 Wild Horse Mountain Lookout (C)
Wandeling: 1,6 km; 100 m; 0:30 uur
10:35 Mount Beerburrum (D)
Wandeling: 1,6 km; 180 m; 0:45 uur
11:40 Glass House Mountains Lookout (E)
12:25 Mount Tibrogargan (F)
Wandeling: Tibrogargan/Trachyte circuit: 7,1 km; 190 m; 1:55 uur
14:40 Mount Beerwah (G)
Wandeling: 0,5 km; 10 m; 0:15 uur
15:10 Mount Ngungun (H)
Wandeling: 3,0 km; 200 m; 1:25 uur
16:50 Mount Mellum (A/I)
 
Totale reisafstand: 70 km.We brengen de hele dag door in het gebied van de Glass House Mountains. Dat heeft enige uitleg nodig. De Glass House Mountains zijn 14 bergen (nou ja bergen... de hoogste is 556 meter) die bestaan uit een vulkanische plug van hard materiaal. Het zachtere materiaal is in de loop van de afgelopen 25 miljoen jaar door erosie verdwenen. Zo zijn losstaande bergpieken ontstaan, waarvan er slechts een handvol echt opvallend zijn. De term "Glass House Mountains" is geïntroduceerd door Kapitein James Cook (ja, hij weer...) in 1770; de toppen deden hem denken aan de glazen fornuizen in zijn thuisbasis Yorkshire.


Na een bezoek aan het Visitor Center waar we even wat algemene kennis opdoen over dit gebied beklimmen we om in te komen eerst Wild Horse Mountain Lookout. Geen idee waarom die zo heet... Maar we moeten op 800 m lopen 100 m stijgen, dus dat is best een binnenkomertje. Vanaf de lookout (tevens brandwachttoren) heb je een prachtig uitzicht over alle Glass House Mountains aan de ene kant, en Bribie Island aan de andere kant.


De tweede, Mount Beerburrum, is nog erger. Ook 800 m naar de top, maar nu moeten we 180 m omhoog; een stijgingspercentage van gemiddeld bijna 25%. Soms zo steil dat je je voet niet vlak op de grond kan zetten, maar alleen op je tenen kan lopen. Krakend komen we boven, waar we worden aangesproken door een brandwacht, die vanuit de toren een gecontroleerde bush fire in de verte in de gaten houdt. Hij moet dat ding vaker op...


Na nog een uitzichtpunt aangedaan te hebben laden we ons eerst op met een inmiddels welverdiend bakkie met gebak alvorens te beginnen aan de 7 km lange wandeling rondom Tibrogargan. Samen met Mount Beerwah (de hoogste) zijn dit 2 toppen die alleen door geoefende mensen (lees: geen 50-plussers uit pannenkoekland) bedwongen kunnen worden. Het stijgingspercentage loopt hier op tot 60%! Daar wagen wij ons dus niet aan. Omdat onze wandeling ook op en neer gaat pakken we evengoed wat hoogtemeters mee. Verder lopen we voornamelijk door bosgebied waarbij we op de wat hoger gelegen stukjes een steeds wisselend zicht hebben op diverse toppen. Mooie wandeling!


De volgende stop is bij een uitzichtpunt waar we de onsterfelijken Mount Beerwah zien beklimmen. We zien de mensen zoeken naar de weg naar boven (en naar beneden). Niets voor ons. 😄 De mooie basaltformaties (die "organ pipes" genoemd worden) zijn voor ons genoeg. We rijden snel door naar de parkeerplaats bij Mount Ngungun, de laatste van vandaag. Hoewel René's benen enige weerstand oproepen moet hij toch weer 200 meter omhoog… Vanaf de top heb je een heel mooi uitzicht op 2 achter elkaar liggende toppen, Mount Coonowrin en Mount Beerwah, en dat maakt dan wel weer een hoop goed. Op weg terug naar beneden komen we best veel mensen tegen die naar boven gaan om de zonsondergang op de top van Mount Ngungun mee te maken. Dat zal best heel mooi zijn, maar dan moet je wel in het donker terug en dat zagen we zelf, na een lange dag, niet zo zitten.


Uiteindelijk lopen we 14 km en overbruggen we 680 m hoogteverschil. Een goed moment om, als we thuiskomen, de spa in te gaan… Met een glas wijn. 😄 Lekker een half uurtje sudderen, dan douchen en dan voor de open haard met wijn en kaas. Hmm, hier zouden we best aan kunnen wennen...


Tips:

Als je van wandelen houdt, trek dan een hele dag uit voor de Glass House Mountains. Wil je een minder inspannende dag dan heb je aan een halve dag genoeg. Doe wel in ieder geval de verschillende uitzichtpunten aan, want de uitzichten zijn fantastisch.
Als wij moeten kiezen dan vinden wij de wandeling naar de top van Mount Ngungun de mooiste. Vanaf boven heb je zowel een mooi uitzicht over het omliggende laagland als op de achter elkaar liggende Mount Coonowrin en Mount Beerwah. Deze klim doen tegen zonsondergang is vrij populair, maar daar kunnen wij dus weinig over zeggen.

Voor alle foto's en video's (22) van vandaag: klik hier.


Terug