16: Eungella NP (vogelbekdieren spotten)

Schema voor donderdag 9 augustus 2018:

08:30 Vertrek Andergrove (A/F)
09:40 Finch Hatton Gorge (B)
Wandeling: Araluen Cascades/Wheel of Fire: 6,0 km; 230 m; 2:00 uur
12:25 Eungella (C)
Wandeling: Pine Grove circuit: 2,2 km; 40 m; 0:35 uur
13:15 Broken River (D)
Wandeling: Rainforest Discovery circuit/Granite Bend circuit: 3,0 km; 40 m; 1:05 uur
15:50 Sky Window (E)
18:55 Andergrove (A/F)
 
Totale reisafstand: 209 km.Na 2 dagen min of meer op onze krent te hebben gezeten wordt het vandaag weer eens wandelen. Op het programma staat Eungella National Park, dat voornamelijk bestaat uit subtropisch regenwoud, en dat ligt op een goed uur rijden van Mackay. Volgens het alwetende internet is er een plek in Eungella waar je de grootste kans hebt om het vogelbekdier in het wild te spotten van heel Australië. We zijn benieuwd!


Maar eerst moet er serieus gewandeld worden, want de eerste stop vandaag is bij Finch Hatton Gorge. De weg daarheen voert ons eerst langs talloze suikerrietvelden. Het valt op dat er boven die velden veel roofvogels rondcirkelen. Blijkbaar loopt er voldoende voedsel rond op de grond. De zijweg naar de parkeerplaats van Finch Hatton is een onverharde, waarbij we driemaal een riviertje door moeten. We hebben geluk dat het hier al een tijd droog is, want dat kan nu dus met een gewone auto prima. De wandeling langs het stroompje brengt ons eerst naar een waterval (Araluen Cascades; niet spectaculair), maar even later moeten we het riviertje oversteken. Na een spoedcursus "boulder hopping" weten we met droge voeten de overkant te halen. Ook dit zou niet kunnen als er enige regen van betekenis gevallen zou zijn. Daarna gaat het steil omhoog tot de kloof eindigt bij een volgende waterval (Wheel of Fire). Die valt een beetje achter de rotsen naar beneden, dus René boulderhopt nog even verder om een beter shot te krijgen. Ook op de terugweg houden we de boel droog. De eerste 6 km van vandaag zit erop.


We vervolgen de weg met de auto door de vallei tot aan het einde daarvan waar de weg opeens steil omhoog gaat. We klimmen 400 m en komen uit in een gebied met tropische begroeiing. We hebben hier 2 kleine wandelingen gepland door het regenwoud van 2-3 km. Afgezien van een mooie wurgvijg waar je onderdoor kan lopen komen we hier geen echt nieuwe dingen tegen. Maar het blijft allemaal mooi.


Tussen de 2 wandelingen door gaan we het pad af waar vandaan je het vogelbekdier zou kunnen zien. Maar we zijn eigenlijk te vroeg op de dag en zien dan ook niets. Na de tweede wandeling hebben we meer geluk. Op een van de uitzichtplatforms langs het water ziet Astrid wat bewegen, en ja hoor: een vogelbekdier van ongeveer 30 cm lang laat zich af en toe aan de oppervlakte zien en duikt dan weer onder. We blijven er een kwartiertje naar kijken; het is best een grappig beestje.

We lopen nog een keer het pad af naar het grote platform (bij een klein meertje), maar zien alleen wat schildpadden. Op weg terug naar de auto ziet Astrid weer wat bewegen in het water, dus we gaan van het pad af naar de waterkant. Inderdaad is hier ook een platypus (is Engels voor vogelbekdier, maar klinkt als "platte poes"). 😉 We blijven weer even kijken en zien het beestje opeens op een boomstam die half boven het water uitkomt. Hij lijkt zich te wassen. Grappig gezicht, en we hebben er een leuke video van!


Op weg terug stoppen we nog even bij een uitzichtpunt waar je een mooi uitzicht hebt over de vallei richting de kust. Terug in Mackay moet er nog gegeten worden. Op goed geluk zoeken we op Tripadvisor iets in de buurt en komen uit bij Mt Pleasant Tavern. Daar worden "echte Australische schnitzels" geserveerd. Nog nooit van gehoord, maar het is simpel. Je kiest een soort schnitzel (varken, rund of kip), kiest uit 3 groottes en kiest er een topping bij die je ook op een pizza zou kunnen zien. Het is dus eigenlijk een pizza met een schnitzel als bodem. Biertje erbij, niets mis mee! 😄


Tips:

Als het recent (flink) geregend heeft, vergeet het dan maar dat je bij Callistemon Crossing de Finch Hatton Creek kan oversteken, als je sowieso al de parkeerplaats kan bereiken vanwege de 3 plekken waar je het riviertje moet oversteken. Informeer in twijfelgevallen van te voren over de mogelijkheden, anders is het zonde van de tijd.
Vogelbekdieren laten zich vooral zien tijdens de ochtend- en avondschemering. Maar dan moet je maar net in de buurt zijn. In Eungella kan je ook op andere tijden die beestjes spotten, al moet je dan misschien wat geluk hebben, zoals wij. Maar bij daglicht kan je ze wel beter op foto vastleggen...

Voor alle foto's en video's (29) van vandaag: klik hier.


Terug