25: Snorkelen op het Great Barrier Reef

Schema voor zaterdag 18 augustus 2018:

07:50 Vertrek Port Douglas (A/C)
07:55 Wavelength Reef Cruises (B)
Excursie: Full Day Outer Reef Snorkel Tour
16:25 Wavelength Reef Cruises (B)
18:45 Port Douglas (A/C)
 
Totale reisafstand: 2 km.We moeten vandaag om 7:55 uur in de haven zijn, 1 km van ons huisje vandaan. Zoals gebruikelijk een makkie dus... NOT. We gaan echt op tijd de deur uit, maar krijgen diezelfde deur niet op slot. Wat we ook proberen, het lukt niet. Er lijkt iets verbogen te zijn in het mechanisme, maar we hebben nu niet de tijd om dat op te lossen. Noodgedwongen laten we de deur dus van het slot. Het is toch een goede buurt hier, toch?


Vandaag gaan we voor de derde keer snorkelen, maar nu gaat het om 3x een uur, 50 km uit de kust van Port Douglas. We gaan naar Opal Reef, en dat ligt in wat ze noemen het Outer Reef, aan de buitenkant (meest oostelijke kant) van het GBR. Met iets meer dan 40 passagiers aan boord en 6 bemanningsleden verlaten we om half negen de haven voor een anderhalf uur durende tocht naar de eerste plek bij Opal Reef. De catamaran (20 m lang) waar we op zitten is de mooiste van de boten die we gehad hebben. Ruim voldoende zitplaatsen binnen en buiten. Als we wat later in gesprek raken met een Nederlands stel aan boord blijkt hij de buurman van René's zus te zijn. Bizar.


Zodra we de boot opkomen krijgen we onze wetsuits en snorkelspullen. Onderweg krijgen we een uitvoerige voordracht van een marine bioloog, die al 30 jaar in deze wateren werkt, duikt en snorkelt. En die dus echt wel weet waar hij het over heeft. Hij geeft snorkeltips, maar gaat dan over tot het gedrag van dieren in het wild en die van onder water in het bijzonder. Met name het gedrag van schildpadden en haaien wordt uitvoerig behandeld. Enorm interessant! We leren hoe we dichtbij schildpadden kunnen komen zonder dat ze er vandoor gaan, maar helaas komen we vandaag geen schildpadden tegen. En we leren dat haaien helemaal niet zo gevaarlijk zijn als we doorgaans lezen. Dat ze liever uit de buurt van mensen blijven, omdat zij ons een risico vinden voor hun veiligheid. Maar als mensen dom doen, en op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats de verkeerde dingen doen, dan kan het misgaan. Wij lezen alleen maar dat er een surfer is aangevallen door een haai, maar dat hij aan het surfen was vlak bij een groep zeehonden (prooidieren voor haaien) en tegen de schemering (het tijdstip dat haaien op jacht gaan) en dan ook nog het gedrag vertoont van een prooidier, maakt hem kwetsbaar voor een aanval. Maar dat lezen we niet.


Goed, genoeg biologieles, al had Paul, de bioloog, nog veel meer moois te vertellen. Over het snorkelen kunnen we kort zijn: waanzinnig mooi! Geen woorden voor... Nooit gedacht zoveel verschillende kleuren onder water tegen te komen. We hebben geen onderwatercamera, maar Paul wel, en hij maakt gedurende de dag ruim 350 foto's, die we op een USB stick kunnen kopen. En dat doen we natuurlijk, zodat we straks een selectie van die foto's kunnen toevoegen aan het verslag.


Tussen het snorkelen door krijgen we te eten en te drinken, wordt er nog een en ander verteld over het verbleken van het koraal en zelfs tijdens een van de snorkeluurtjes kunnen we mee met een bemanningslid die voor ons o.a. een zeekomkommer en een stuk bewegend koraal opduikt en laat zien (dat is bij deze dieren toegestaan).


Op de weg terug worden we vergezeld door een groep dolfijnen, die een tijdje met de boot meezwemmen en de boeggolven gebruiken om mee te spelen (of vinden ze die rare mensen aan boord interessant)? Kortom, we hebben een geweldige dag! Weinig deining op zee, zonnetje en 27 graden, en een keur aan wildlife! We sluiten de dag af bij de plaatselijke brouwerij, die strategisch in de haven gelegen is.


Tips:

Er zijn vele maatschappijen die een snorkeltocht aanbieden. Doe dus zelf goed onderzoek naar wat je eigenlijk wil. Maar een snorkeltocht op het Great Barrier Reef mag niet ontbreken als je hier toch in de buurt bent.

Voor alle foto's en video's (59) van vandaag: klik hier.


Terug