24: Tjapukai Aboriginal Culture Park

Schema voor vrijdag 17 augustus 2018:

08:30 Vertrek Chillagoe (A)
11:25 Tjapukai Aboriginal Culture Park (B)
15:40 Port Douglas (C)
 
Totale reisafstand: 246 km.Net als gisterochtend worden we vanochtend gewekt door een zwerm kaketoes die een vreselijk kabaal maken en schreeuwend rondvliegen. Zelfs René (zonder gehoorapparaten in) wordt er wakker van. En dat rond een uur of 6. Nu liggen we er in Chillagoe vroeg in, want als de bar dichtgaat (gisteren om half 10) valt er niets meer te beleven.


De eerste 140 km die we rijden gaan over dezelfde weg als eergisteren, er is weinig keuze in deze streken. We slalommen als rallyrijders om de, in diverse gradaties van platheid, op het wegdek liggende kangoeroe kadavers en denken toch dat er een paar tussen liggen die er eergisteren niet waren... Je wil eigenlijk niet weten hoeveel kangoeroes er dagelijks doodgereden worden, maar dat moeten er veel zijn. Toch even opgezocht: reken op 1000 kangoeroes per dag over heel Australië!


Bij Mareeba nemen we nu een andere weg en gaan we richting Cairns. Nadat we een smalle bergrug overgetrokken zijn belanden we aan de andere kant aan de rand van Cairns, bij Tjapukai Aboriginal Culture Park. Anders dan we verwachtten mag je hier alleen met een begeleide tour in, die ieder half uur vertrekt. De gidsen zijn allemaal Aboriginals. In onze groep zit alleen nog een Nederlands gezin van 4 personen, dus we krijgen bijna een privégids. In dik 2 uur krijgen we een stoomcursus over het leven van de oorspronkelijke bewoners van Australië. We leren hoe ze bomen, planten en vruchten gebruiken, mogen speerwerpen en met boemerangs gooien, en nog veel meer. Doordat we met een klein groepje zijn kunnen we veel vragen stellen. We leren echt heel veel en het is allemaal heel interessant. Je merkt goed dat ze vinden dat hun cultuur en historie achtergesteld worden, en dat ervaren wij ook. Pas gisteren zagen we voor het eerst iets over Aboriginals, maar zuidelijker helemaal niets. De historie van Australië lijkt te beginnen met kapitein Cook, en alles van daarvoor wordt verdrongen.


We zijn vroeger het park uit dan verwacht, omdat we na de rondleiding de souvenirshop ingestuurd worden en dan alleen nog naar buiten kunnen; op eigen gelegenheid dit park bekijken is niet mogelijk. Via de bochtige kustweg rijden we in een uurtje naar Port Douglas. Omdat het nog vroeg is lopen we via het strand (3-mile beach) naar een uitkijkpunt, en van daar de stad in. Port Douglas is een wat luxere badplaats. Er zijn veel restaurants en ook veel toeristen. Na enig zoeken vinden we een plekje bij een cocktailbar. Hè bah, daar hadden we nou net geen zin in... 😉


Tips:

Het Tjapukai Aboriginal Culture Park is een prima plek om wat te leren over de leefgewoonten van de Aboriginals. Aangezien je niet op eigen gelegenheid het park kan bekijken, moet je mee met een rondleiding. Die duurt ongeveer 2:30 uur. Was heel interessant!

Voor alle foto's en video's (21) van vandaag: klik hier.


Terug