09: Danxia Geopark

Schema voor zaterdag 27 juli 2019:

08:50 Vertrek KaoShan Tent met de benenwagen
09:00 Danxia Geopark
13:00 Vertrek Danxia Geopark
13:15 KaoShan Tent
14:00 Vertrek KaoShan Tent met privéauto en chauffeur (A)
15:00 Luchthaven Zhangye Ganzhou (B)
17:30 Vertrek luchthaven Zhangye Ganzhou met China Eastern vlucht MU9650
19:30 Luchthaven Xi’an Xianyang
19:45 Vertrek luchthaven Xi’an Xianyang (terminal 3) met privéauto en chauffeur (A)
20:45 Eastern House Boutique Hotel (B)
 
Totale reisafstand vliegtuig: 874 km.
Totale reisafstand auto: 103 km (66 km in Zhangye; 37 km in Xi'an).Vannacht in de yurt hebben we niet heel super geslapen; het is nogal gehorig in een tent en de bedden, wel 2 hele grote, zijn nogal hard, evenals de kussens. Om half 8 is er al zoveel leven om ons heen dat we ook maar opstaan. In de grote tent staat een prima ontbijtbuffet waar we goed gebruik van maken en daarna lopen we naar de ingang van Danxia Geopark.


We zijn nu eigenlijk best wel in een uithoek van China, maar daar is natuurlijk een reden voor. 30 km ten westen van Zhangye ligt Danxia Geopark, een 322 km2 groot natuurpark, dat door de Chinese media verkozen is tot een van de mooiste landschappen van het land. Het bestaat uit kleurrijke rotsformaties, een beetje vergelijkbaar met Landmannalaugar op IJsland (voor degenen die ons al langer volgen), maar feller in kleurstelling. Het ligt op een hoogte tussen 1500 en 2500 m en is ongeveer 24 mlj jaar geleden ontstaan door afzettingen van zandsteen en andere mineralen door een toenmalige rivier. Erosie heeft de rest gedaan.


Er zijn 5 grote uitzichtpunten in het park (één zo’n punt bestaat uit meerdere platforms, die verbonden zijn door trappen en paden), die langs een route van ongeveer 8 km liggen. Die zijn met elkaar verbonden door shuttlebussen, die bij de entreeprijs zijn inbegrepen en die af en aan rijden. Om een platform te bereiken moet er soms flink geklommen worden over goed aangelegde en brede houten trappen. In totaal bestijgen we zo'n 1200 treden. Gelukkig koelt het hier 's nachts af, zodat we beginnen met een graadje of 20, oplopend naar 26 graden als we na 4 uur het park verlaten.


Het flinke klimmen wordt beloond met uitzichten op mooi gekleurde formaties, niet zo fel als op internet te zien is, maar het heeft dan ook niet geregend, een voorwaarde voor de mooiste kleuren. Niettemin is het een indrukwekkend gebied (zie de foto's); we zijn dan ook weer niet alleen. Behalve op de meest afgelegen platforms, want daar zien we niemand. Het beeld dat wij hebben van Aziatische toeristen (zoals in een paar dagen Europa "zien") wordt ook in eigen land gehanteerd: de platforms dichtbij een bushalte zijn druk, maar loop je iets verder, dan is dat voor de gemiddelde Chinees blijkbaar te ver en sta je in alle rust te genieten van het natuurschoon. We doen het park op ons gemak, nemen overal ruim de tijd, en maken veel te veel foto’s... 😉 Op een paar plekken kan je eten en drinken kopen, zodat we ook het vochtgehalte op peil kunnen houden. Terug in het tentenkamp hebben we nog voldoende tijd voor een koppie chrysantenthee, de lokale specialiteit. Tot het moment dat de chauffeur ons komt halen.


De rit naar de luchthaven duurt nu maar een uurtje, waardoor we eigenlijk veel te vroeg zijn. We proberen in ons beste Chinees wat te eten te bestellen. Ondanks tegenstribbelen van de dame achter de balie die werkelijk geen woord Engels spreekt, lukt het om hetgeen op het bord achter haar staat (in het Chinees én in het Engels...) te bestellen.


Als we de luchthaven van Zhangye achter (en onder) ons laten is die totaal leeg; er staat geen één toestel meer. De vlucht en de transfer naar het hotel verlopen rustig en zonder problemen. Moe maar voldaan ploffen we op het grote bed van onze ruime kamer. Het bezoek aan de South Gate by night stellen we nog even uit (we zijn hier nog 2 avonden), omdat we daarvoor te moe zijn en het veel en veel te warm is in Xi'an. De gevoelstemperatuur om 22 uur is maar liefst 43 graden. 😲 Dan maar liever de airco van de hotelkamer, die onhoorbaar zijn werk doet.


Tips:

Danxia Geopark is een uniek natuurgebied. Jammer dat het zo'n eind uit de richting ligt, maar wij vonden het de omweg zeker waard. Met een overnachting in een yurt erbij heb je toch een leuk uitstapje. Het vergt wel even wat plannen, omdat de nachttrein moeilijk te krijgen is (of helemaal niet), maar het is ons ook gelukt. Een aanrader!

Voor alle foto's en video's (40) van vandaag: klik hier.


Terug