16: Dorpen in de omgeving van Lijiang

Schema voor zaterdag 3 augustus 2019:

09:00 Vertrek Lijiang Gemmer Hotel met privéauto en chauffeur/gids (A/F)
09:40 Yuhu Village (B)
11:10 Yufeng Temple (C)
12:40 Baisha Village (D)
15:10 Shuhe Old Town (E)
17:30 Lijiang Gemmer Hotel (A/F)
 
Totale reisafstand auto: 52 km.Vannacht hebben we als een blok geslapen, en aangezien ze hier ook redelijk harde bedden hebben is dat best wel een prestatie! 😄 Vandaag zou dus de eerste dag worden van een 2-daagse trektocht door de Tiger Leaping Gorge, waar we door een chauffeur naartoe gebracht zouden worden. Die tocht gaat dus niet door, maar Lulu stelde voor om in plaats van de hike een rustige dagtour te doen in de omgeving van Lijiang. De chauffeur was natuurlijk al gereserveerd. We hebben daarmee ingestemd. Jim is weer onze chauffeur/gids en dat is gisteren goed bevallen, dus die laten we om 9 uur komen. Het is regenachtig, dus jassen mee.


Het wordt een dagje cultuur en oude steden. Stukje achtergrondinformatie: in Lijiang en omgeving wonen voornamelijk mensen van het Naxi-volk (niet te verwarren met de Navi, want die zijn blauw 😉). De Naxi zijn ergens rond 1200-1300 naar deze streek gemigreerd en hebben hier een eigen cultuur opgebouwd, en ook een eigen taal. Jim is ook een Naxi, en net als veel andere Naxi is hij boeddhist. In deze omgeving vind je dan ook veel boeddhistische tempels. We hebben 4 stops vandaag:


Yuhu Village: een oud stadje, waar oude naast nieuwe huizen staan. Een van de oude huizen is ingericht als museum, omdat ene Joseph Rock (1884-1962), een Oostenrijker en botanicus, hier 27 jaar gewoond heeft. Het museum is gesloten, maar Jim belt de opzichter, die even later met de sleutel komt. Joseph Rock heeft zich gedurende zijn tijd hier helemaal toegewijd aan de bevolking en zijn cultuur. De boeken en artikelen die hij schreef hebben de wereld versteld doen staan, omdat niets over dit volk bekend was. Hij heeft de Naxi feitelijk op de wereldkaart gezet en daar is men hem nog steeds dankbaar voor. De regen komt met bakken uit de lucht, dus we nemen de tijd voor het museum.


Yufeng Temple: een boeddhistische tempel van enkele honderden jaren oud. Bij de ingang worden we vriendelijk toegezongen door een stel oude dametjes, die daar uiteraard wel iets voor terug willen hebben. Zoals alle tempels die we zien is ook deze ruim opgezet met grote tuinen en vele gebouwen. Bij een van de gebouwen staat een grote camelliaboom, waarvan gezegd wordt dat die ouder is dan de tempel zelf. Feitelijk zijn het 2 bomen, die in de loop der tijd met elkaar vergroeid zijn geraakt. Hij heeft dan ook 2 kleuren bloemen: rose en wit. Maar wij zijn in de verkeerde tijd, dus hij staat niet in bloei.


Baisha Village: een meer dan 1000 jaar oud stadje in de omgeving van Lijiang, ook voornamelijk bewoond door mensen van het Naxi-volk. Hier ligt Dabaoji Palace, een boeddhistische tempel uit 1584, met enorm grote originele fresco's (die we helaas niet op de foto mogen zetten). Jim neemt ons hier ook mee naar een klein restaurantje, waar we in de keuken ons eten aan mogen wijzen. Het eten is weer voortreffelijk.


Shuhe Old Town: doet eigenlijk nog het meeste denken aan Lijiang zelf. Ook erg druk, maar heeft ook zo zijn charme. Na een rondje door het stadje stappen we een theehuis binnen die van een vriend van Jim is en die vriend heeft toevallig 3 jaar in Nederland gewoond en gewerkt in een Chinees restaurant in Leeuwarden. Hij kent nog een paar woorden Nederlands. Onder het genot van vele (hele kleine) kopjes thee praten we met z'n vieren over van alles, waaronder over het Chinese eten in Nederland, waar die vriend van Jim natuurlijk erg om moest lachen, omdat dat helemaal geen Chinees eten is. De bami en nasi (en foe yong hai e.d.) die wij in Nederland bij de Chinees halen kan je hier in China echt nergens krijgen... 😏


Al met al inderdaad een rustig dagje. Om half 6 zijn we "thuis" en rusten we eerst wat, om vervolgens de oude stad van Lijiang in te lopen om wat te eten. René heeft zijn zinnen gezet op o.a. een bakje met sprinkhanen, larven, meelwormen en nog iets onherkenbaars; Astrid houdt het op gevulde kip. Biertje bij, prima!


O ja, voor diegenen die niet weten wat het Navi-volk is, dat zijn die blauwe wezens uit Avatar... 😜


Tips:

Er zijn in de omgeving van Lijiang meerdere plaatsjes die de moeite waard zijn. Niet per sé een must om een dag aan op te offeren, maar als je een rustig dagje wil inbouwen is dit geen onaardige keuze.

Voor alle foto's en video's (46) van vandaag: klik hier.


Terug