12: Doorreizen naar Chengdu

Schema voor dinsdag 30 juli 2019:

09:30 Vertrek Eastern House Boutique Hotel met privéauto en chauffeur (A)
10:00 Station Xi'an Bei (North) (B)
11:35 Vertrek station Xi'an Bei (North) met trein D1927
15:05 Station Chengdu Dong (East)
15:15 Vertrek station Chengdu Dong (East) met privéauto en chauffeur (A)
15:35 Buddha Zen Hotel (B)
16:30 Vertrek Buddha Zen Hotel met taxi
17:00 Wuhou Temple
20:30 Vertrek Wuhou Temple met taxi
20:50 Buddha Zen Hotel
 
Totale reisafstand trein: 658 km.
Totale reisafstand auto: 31 km (19 in Xi'an; 12 in Chengdu).
Totale reisafstand taxi: 11 km.



Na de inspannende wandeling van gisteren kunnen we het vandaag rustig aan doen. We hebben een relatief late treinreis, dus hebben niet echt haast. Even rustig ontbijten; om half 10 staat de chauffeur klaar die ons naar station Xi'an Noord brengt. Dat lijkt net een luchthaven; als je aan komt rijden zijn er aparte toegangswegen voor Arrivals en Departures. Station Xi'an Bei is dan ook een van de grootste treinstations van China. Het station ziet er modern uit en heeft 1 grote hal. Het is er druk, maar zoals op alle treinstations in China is alles uitstekend geregeld, en kan je bijna niets verkeerd doen. Bijna niets... Gezien het tijdstip dat we reizen en de reisduur (we zijn 3:30 uur onderweg) willen we wat eten meenemen voor onderweg. Een broodje of zo, even geen Chinees. Eigenlijk is er dan alleen een McDonalds, dus Astrid gaat in de rij staan voor de balie. Helaas, er wordt alleen ontbijt geserveerd en pas om 11:30 uur kan je wat anders bestellen. Het is op dat moment 11:27 uur... Niet alleen de treinen zijn punctueel op de stations... 😉


Wat valt ons zoal op in China:

Je ziet weinig dikke mensen; het is echt een uitzondering als je iemand met overgewicht ziet. Ligt dat aan het eten?
Overal en nergens wordt schoongemaakt, geveegd en gepoetst. Ook in de treinen en op wandelpaden hoog in de bergen.
Sommige Chinezen vinden het blijkbaar interessant om buitenlanders tegen te komen en proberen wat in het Engels te zeggen. Al was het maar om te laten zien dat ze Engels kunnen praten. Op hun manier. 😉 Maar ze zijn vriendelijk.
Hoewel het inderdaad wel voorkomt dat mensen niet achter in de rij aansluiten, maar zich er gewoon tussen proppen, valt het mee. Soms wordt het ook afgedwongen, zoals gisteren bij Huashan, waar de wachtrij 1 persoon breed was (en ongeveer 1 km lang...).
Volgens de richtlijnen van de Chinese spoorwegen zijn onze koffers te groot om mee te mogen nemen op de hogesnelheidstreinen. LxBxH mag maximaal 135 cm zijn. De onze zijn 158 cm. Maar er is inderdaad niemand die er naar kijkt (dat was ons al verteld). Achter de laatste rij stoelen in een wagon is voldoende ruimte voor grote koffers.
Men draait zijn hand hier niet om voor grote bouwprojecten. Soms worden wel 10 grote flatgebouwen van 30 verdiepingen tegelijk gebouwd. Allemaal hetzelfde. We zien ook de aanleg van grote snelwegen. En de trein van vandaag rijdt de eerste 50 minuten bijna alleen maar door tunnels. Met een snelheid van 200 km/u is dat al gauw 150 km aan tunnels!

We komen, uiteraard, op tijd aan op station Chengu Oost, waar we worden opgewacht door een chauffeur die zowaar een paar woorden Engels spreekt. Speciaal voor Astrid heeft De Reisleider in Chengdu het Buddha Zen Hotel uitgezocht, voor een complete zen-ervaring. We zullen zien. 😄


Het is half 5 als we de receptie om een taxi vragen, want we willen nog naar de Wuhou Tempel en nabijgelegen Jinli Street. Aangezien het hotel aan een autovrije straat ligt lopen we met z'n drieën naar de openbare weg, de receptionist druk met zijn telefoon in de weer zijnde. Maar geen taxi, totdat er plots eentje stopt om zijn lading af te zetten. Nemen we die wel. We zien nu hoe een vrije taxi te herkennen is; makkelijk voor straks als we weer terug moeten.


De Wuhou Tempel is een vrij groot complex (340.000 m2) uit de tijd van de Three Kingdoms (220-280, nog voor de dynastieën dus), en bestaat uit verschillende tempels, het mausoleum van Liu Bei en tuinen. Die tijd werd gekenmerkt door veel oorlogen. Vooral de bonsai-tuin vinden we erg mooi. Daarna lopen we de naastgelegen Jinli Street (eigenlijk meerdere straten) door. Dit is te vergelijken met de Moslimwijk in Xi'an: veel (eet)stalletjes en razend druk. Bij alles wat we eten moeten we aangeven dat we "not spicy" willen, want we zijn nu in de Sichuan provincie, en van pepertjes lusten ze hier wel pap. 😄


Tips:

De Moslimwijk in Xi'an is misschien bekender, maar de Jinli Street in Chengdu is minstens zo interessant. En misschien zelfs wel leuker. Goed te combineren met een bezoek aan de Wuhou Temple, dus trek er wel een dagdeel voor uit.

Voor alle foto's en video's (27) van vandaag: klik hier.


Terug