29: Shanghai

Schema voor vrijdag 16 augustus 2019:

09:00 Vertrek Wanina’s on the Bund met privéauto, chauffeur en gids (A)
09:10 The Bund (B)
10:30 Jade Buddha Temple (C)
11:50 Yu Garden (D)
14:15 French Quarter (E)
17:00 Boottocht Huangpu River (F)
20:00 Wanina’s on the Bund
 
Totale reisafstand auto: 26 km.
Totale reisafstand boot: 10 km.We trekken er nog één keertje op uit met een chauffeur en gids. In steden als Shanghai heb je beide nodig, want parkeren is altijd een probleem en nu kunnen de gids en wij gewoon ergens uitstappen. Als we weer opgepikt moeten worden neemt de gids contact op met de chauffeur. We hebben een vrouwelijke chauffeur (dus niet die coureur van gisteren), en die rijdt heerlijk rustig. De gids is een ander verhaal. Afgelopen week heeft hij al meerdere malen contact gezocht met soms onzinnige (want het antwoord wist hij al) vragen. En nu hij weet waar we verblijven (dat schijnt een nogal dure plek te zijn) begint hij de eigenaresse van het appartement lastig te vallen. Rare snuiter, want ook gedurende de dag doet hij af en toe vreemde dingen. Al doet hij zijn taken als gids wel goed.


Om 8 uur gaan we naar de keuken waar de eigenaresse (Wanina) ons ontbijt staat klaar te maken. Zij woont hier dus ook gewoon, en heeft 2 kamers met eigen badkamer in de verhuur aan toeristen (wij zijn de enige met balkon en uitzicht). Wanina is de best Engelssprekende Chinees die we tegen zijn gekomen; ze heeft, als tolk/vertaler voor de overheid dan ook de hele wereld gezien, omdat ze vaak meeging op handelsmissies en bij officiële staatsgelegenheden. Dat is dan ook de reden dat ze op deze plek kan wonen, want het is een zeer lucratief baantje.


Een uurtje later gaan we op pad. Eerst lopen we een stukje over De Bund, de brede promenade langs de Huangpu rivier met de oude gebouwen. Je hebt hier voortdurend zicht op de iconische gebouwen aan de overkant, in het Lujiazui district. We doen een kort bezoekje aan een fabriek/winkel waar parels en jade verhandeld worden. Ziet er mooi uit, maar niets voor ons. 😄 Vervolgens rijden we naar de Jade Buddha tempel, een belangrijke boeddhistische tempel uit 1882 met de grootste boeddha die uit één stuk jade gemaakt is. Ook deze tempel is weer indrukwekkend. Het is wel weer een raar gezicht dat hij midden in de stad ligt; de moderne hoogbouw zie je aan alle kanten er bovenuit steken. Bij een klein theezaakje ergens op 1 hoog proeven we nog wat thee (en kopen we verschillende smaken) en dan is het tijd voor de lunch. We komen in een tentje waar we zelf weer niet naar binnen zouden zijn gestapt, maar moeten de gids maar vertrouwen. 😉 We zoeken wat lokale specialiteiten uit (René dan, want Astrid houdt het liever bij iets herkenbaars) en worden niet teleurgesteld: het eten is prima. Weer!


Na de lunch volgt Yu Garden, een privétuin van een oude generaal uit de Ming-dynastie, die midden in Shanghai ligt. Dat is een raar gezicht: een oude, mooi aangelegde tuin met oude gebouwen, en als je naar boven kijkt zie je de torenhoge flats... 😔 We doen ook nog even French Quarter aan, waarvan je goed kan zien dat de bouwstijl een mix is van Europees en Chinees, en we sluiten af met een boottochtje over de Huangpu rivier. We nemen afscheid van de gids als we de boot op gaan, want "we vinden de weg terug wel". Dat doen we ook, maar het is een stuk verder (ruim 3 km) dan we gedacht hadden. Moeten we ons toch nog in het zweet werken... 😅


We eten in hetzelfde restaurant als gisteren. Werd er gisteren nog wat schuchter bestek op de hoek van onze tafel gezet, vandaag worden we herkend en laten ze dat lachend achterwege. 😄 Na een goed diner zijn we om 20 uur weer op onze kamer om nog een uurtje te kwijlen naar het mooie uitzicht. Uitzicht dat overigens om 23 uur verandert, want dan moeten de lichten uit van de overheid.


Voor alle foto's en video's (38) van vandaag: klik hier.


Terug