17: Mu's Residence en Lijiang

Schema voor zondag 4 augustus 2019:

11:30 Vertrek Lijiang Gemmer Hotel met de benenwagen
12:45 Mu's Residence
14:00 Lion Hill
15:20 Lijiang
17:15 Lijiang Gemmer HotelWe komen vandaag, en luister goed want we zeggen het maar 1 keer, om half 11 ons bed uit! Niet dat we zolang geslapen hebben, maar we hebben eigenlijk niets gepland voor vandaag, dus hebben ook geen haast en blijven lekker in bed een beetje rommelen op de tablets. We hebben gisteren eindelijk de VPN aan de praat gekregen, dus kunnen we nu alle door de Chinese overheid geblokkeerde sites (zoals alles van Google, Facebook, enz.) gebruiken. Een social media inhaalslag zeg maar.


Maar helemaal stil zitten doen we natuurlijk niet. We willen in ieder geval Mu's Residence nog bekijken. Omdat we te laat zijn voor het ontbijt (dat we in het hotel toch maar zo-zo vinden) gaan we eerst op zoek naar de KFC die aan dezelfde kant van Lijiang moet liggen. Vele omzwervingen later, waarbij we kriskras door de soms kleine straatjes van Lijiang struinen geven we het op; niet te vinden. Uiteindelijk kopen we een bak fruit en eten dat op een pleintje.


Vele generaties van de familie Mu waren heerser over het Naxi-volk, van 1271 tot 1911. Hoewel Mu's Residence slechts een woning betreft, heeft het de grandeur van een paleis; het complex is 369 meter lang en is gedeeltelijk tegen een heuvel (Lion Hill) aan gebouwd. Zoals veel oude gebouwen in China heeft ook Mu's Residence schade opgelopen door oudheid, en vooral door oorlogen, maar omdat in China heel veel beschreven is over het verleden zijn ze goed in staat de boel te herbouwen in oorspronkelijke stijl. De tuinen zijn omgeven door overdekte galerijen, en dat komt goed uit, want de regen komt af en toe met bakken uit de lucht, en zo kunnen we toch droog van het ene gebouw naar het andere lopen.


We verlaten het complex aan de achterkant en nemen de 440 treden naar de top van Lion Hill waar een uitkijktoren staat die een 360 graden uitzicht biedt over Lijiang. Op de heuvel is verder een tempel van de Daoisten te vinden, en een theegelegenheid. Met een prachtig uitzicht over Lijiang genieten we daar van een pot jasmijnthee. We zien een Chinees gezin dat met plastic handschoenen aan een portie patat te lijf gaat.


Ook na het bezoek aan Mu's lopen we kriskras door de straten van oud Lijiang, dat ongeveer 1 bij 1,5 km meet. Van boven kunnen we goed zien tot waar die oude stad loopt; het verschil in bebouwing is duidelijk. Hoe langer we in Lijiang zijn, hoe leuker we de stad vinden. Overal klinkt muziek, of dat nou van een artiest is die in de raamopening van een restaurant zit, of van een verkoper van drums die gezellig mee zit te timmeren op muziek uit de winkel, of uit een radio op een pleintje waarbij door de locals gedanst wordt. De gehele oude stad is een aaneenschakeling van kanaaltjes, bruggetjes, al dan niet nauwe straatjes en heel veel winkeltjes. En autovrij, op wat schoonmaakkarretjes na.


Inderdaad een rustig dagje, al hebben we toch nog heel wat gewandeld. Even de batterijen opladen, want morgen gaan we de hitte weer tegemoet...


Tips:

Nog maar een keer: Lijiang is écht een leuk stadje. 😄

Voor alle foto's en video's (32) van vandaag: klik hier.


Terug