20: De rijstterrassen van Longji

Schema voor woensdag 7 augustus 2019:

08:30 Vertrek Zen Tea House Elephant Trunk Hill Park met privéauto en chauffeur/gids (A/D)
11:20 Longji rijstvelden (B)
15:20 Long Hair Village (C)
17:30 Zen Tea House Elephant Trunk Hill Park (A/D)
 
Totale reisafstand auto: 214 km.Vandaag hebben we een dagtocht naar de rijstvelden van Longsheng op het programma staan. Dat ligt niet naast de deur, maar is zo'n 100 km rijden. Kevin staat om half 9 op de hoek van de straat. Het is spits, en dus druk, zodat we maar liefst twee en een half uur onderweg zijn naar Long Hair Village (Huangluo). In dit dorp wonen mensen van de etnische minderheid Yao. Het is de gewoonte van de vrouwen hier om hun haar te laten groeien. Lengtes tot bijna 2 meter. Zolang een vrouw single is wordt het haar bedekt. De eerste man die haar haar mag zien is haar echtgenoot, en pas op de huwelijksdag. Het is echter zo vreselijk druk in het dorp dat we besluiten eerst door te rijden naar de rijstvelden en op de terugweg hier nog even te stoppen.


We stoppen bij een parkeergarage. Daarachter ligt een straat met allemaal toeristenstalletjes, maar misschien omdat we een Chinese gids bij ons hebben worden we weinig lastiggevallen. Als we omhoog kijken zien we een pad lopen dat behoorlijk de hoogte in gaat. Ja, daar moeten we heen, antwoordt Kevin op onze vraag. Het is al 34 graden, dus dat wordt vast veel zweten... Hoewel De Reisleider thuis op internet mooie plaatjes gezien heeft van een weerkaatsende zon in met water gevulde rijstterrassen, zien we die nu natuurlijk niet, want we zijn daarvoor in de verkeerde tijd. De rijst staat al aardig hoog en zal over 2 maanden geoogst worden. De velden zijn dus groen. Toch zijn de uitzichten mooi en wijds. We lopen van het ene uitzichtpunt naar het andere. Het is een prachtig gezicht om die rijstterrassen zo tegen de heuvels op te zien liggen. We lopen een flink stuk door de heuvels en komen uiteindelijk uit in het dorp Ping’an, dat al 600 jaar bestaat van de verbouw en verkoop van rijst (de laatste 10 jaar ook van toerisme). De oude gebouwen en kleine straatjes van het dorp geven het een bijzonder karakter.


In Ping'an lunchen we ook en bestellen we op advies van de gids "bamboo-chicken" en "bamboo-rice". En ook nog zoetzure "beef". Het restaurantje heeft een uitgebreide kaart, en als we ons drinken krijgen weten we ook waarom. De cola zero van René is maar liefst 2 jaar over de uiterste houdbaarheidsdatum heen... 😲 Zó kunnen wij ook een menukaart vullen. De bamboo-gerechten worden daadwerkelijk in bamboe bereid. Een dik stuk bamboe wordt in de lengte in 2 stukken gesneden, waarna de holte wordt opgevuld met kip of met rijst. Daarna wordt de bamboe weer gesloten en in houtskool gelegd om te garen. Het resultaat is erg lekker!


Na de lunch lopen we naar beneden en rijden we terug naar Long Hair Village, waar het nu beduidend minder druk is. We lopen een rondje door het dorp, maar ook hier heeft de commercie toegeslagen, want je wordt overal "belaagd" om iets te kopen. Van de oorspronkelijke cultuur hier krijgen we niet veel mee. Jammer.


Op weg terug naar Guilin stopt Kevin bij een winkeltje om een hele watermeloen te kopen (en die zijn hier niet rond, maar ovaal, en een stuk groter!). We krijgen ieder een kwart van dat ding. Hoeven we gelijk geen avondeten meer...


Het was een interessante dag vandaag. Zoals tot dusver bij al onze excursies weet de gids veel te vertellen over het gebied dat we bezoeken. Het Engels van de gidsen is ruim voldoende om zich goed verstaanbaar te kunnen maken en ze zijn flexibel als we ergens om vragen. Het is ook erg fijn dat ze alles regelen rondom tickets en dergelijke. We hebben nog geen spijt van onze keuze om gebruik te maken van privégidsen. In tegendeel.


Tips:

Volgens bronnen op internet zijn de rijstterrassen van Longji een van de mooiste van China. Dát kunnen wij niet beoordelen, maar ze zijn zeker een bezoek waard! Ze liggen echter wel een stuk buiten Guilin. Hoewel je hier ook met het openbaar vervoer kan komen (vraag ons niet hóe) lijkt het verstandiger hier met een excursie heen te gaan.

Voor alle foto's en video's (37) van vandaag: klik hier.


Terug