22: De berg Tianmenshan

Schema voor vrijdag 9 augustus 2019:

08:15 Vertrek Hotel California Zhangjiajie met de benenwagen
08:30 Ticketbureau
08:45 Vertrek met de (shuttle)bus
10:00 Onderaan "the cave"
11:00 Bovenop Tianmenshan
Wandeling: 8,3 km; 170 m; 4:25 uur
15:25 Bovenaan de roltrappen
18:00 Hotel California Zhangjiajie
18:30 Vertrek Hotel California Zhangjiajie met hoteltransfer (A)
19:30 Xiangxi Love Story Humanities Theme Hotel (B)
 
Totale reisafstand bus: 38 km.
Totale reisafstand auto: 34 km.Omdat we toch wel graag in de langste kabelbaan ter wereld willen zitten (bijna 7,5 km lang) zetten we de wekker om 5:45 uur. Gauw aankleden en naar het ticketbureau, dat op een km van het hotel ligt (ontbijten doen we later wel). We zijn daar iets over zessen en zijn zeker niet de eersten... Een behulpzame Chinees weet al gauw te vertellen dat alle tickets voor de kabelbaan uitverkocht zijn😞; we zullen dus met de bus naar boven én naar beneden moeten. Kaartjes voor de bus naar boven worden verkocht per tijdslot van 1 uur en diezelfde behulpzame Chinees, die een paar plaatsen voor ons staat, zegt dat ze nu kaartjes verkopen voor tussen 8 en 9 uur. Helaas, als wij aan de beurt zijn zijn ook die uitverkocht dus mogen we pas tussen 9 en 10 uur naar boven. Het is niet anders.


Terug in het hotel wordt er ontbijt voor ons gemaakt. Dat smaakt prima. We hebben geen haast, want het is nog lang geen 9 uur, maar de chauffeur van gisteren zegt dat we gewoon moeten gaan, omdat ze toch niet naar die tijden kijken. Om kwart over 8 lopen we dan ook terug naar het ticketbureau, waar vandaan ook de bus vertrekt. Er staat een flinke rij, maar de ene bus na de andere vertrekt, en inderdaad, zonder dat er naar onze kaartjes gekeken wordt kunnen we de bus in. Een kwartiertje later moeten we overstappen op iets kleinere busjes, want nu gaan we echt de bergen in. Wederom een lange rij mensen, maar ook hier rijden heel veel bussen.


De weg naar boven is een bijzondere. Hij heet Heaven-linking avenue, is in 2006 gebouwd en brengt ons van 180 naar 1300 m hoogte via 99 haarspeldbochten. 9 is het Chinese geluksgetal (want men gelooft dat er 9 plaatsen zijn in de hemel), en 99 staat symbool voor de hemel, vandaar de naam van de weg. De weg is 10,8 km lang en gaat langs diepe afgronden. Het is werkelijk een uniek staaltje vakmanschap om op deze berg een weg neer te leggen! Kijk maar naar de foto’s die we van bovenaf gemaakt hebben. Tianmen Mountain is zelf niet zo heel erg hoog (1519 m), maar aangezien het dorp op slechts 240 m hoogte ligt lijkt het nog heel wat.


Na een prachtige rit naar boven stappen we uit onderaan een lange trap. De Chinezen houden van het getal 9, dus hebben ze een trap gemaakt van 999 treden naar Tianmen Cave, een natuurlijk gat in de berg van 131 meter hoog en 57 meter breed. Die trap heeft hellingen tot 45 graden, dus dat is een stevige klim! En aangezien De Reisleider van de exacte getallen is telt hij onderweg mee. Bij trede 904 staan we echter bovenaan... Voor de zekerheid doen we die trap nog 2 keer (😏), maar meer dan 904 treden worden het er niet. Alwéér sjoemelen die Chinezen met getallen... 😄


Zowel van beneden als van boven is die trap een prachtig gezicht. Vele mensen wagen het erop, ook al kan je ook met een rolrap(!) naar boven. Eigenlijk zonder noemenswaardige rustpauzes komen we in een kwartiertje boven; we voelen ons allebei fit! We wandelen een beetje rond en hebben een mooi uitzicht aan beide kanten van de berg. Maar als je onderaan zo'n gat staat ben je dus nog niet bovenop de berg. Daar hebben de Chinezen iets op gevonden: een roltrap! Of eigenlijk: 7 roltrappen vlak achter elkaar met een totale lengte van 897 meter waarmee 340 hoogtemeters overwonnen worden. En die roltrappen gaan dwars door de berg! Bizar.


Bovenop de berg doen wij het complete wandelrondje van ongeveer 8 km. Het pad dat we volgen gaat gedeeltelijk over tegen de rotswand aan gemaakte paden, vele honderden meters boven de grond. En sommige (3) stukken zijn niet van beton, maar van glas... René moet even slikken, maar kan zich natuurlijk niet laten kennen. Bij die glazen paden is het extra druk, want iedereen moet eerst beschermende "sokken" huren voor over de schoenen, om beschadigingen aan het glas te voorkomen. Het is werkelijk een spectaculaire wandeling met mooie vergezichten... naar beneden... 😉 Kijk naar de foto's, die spreken voor zich. Ook ligt er bovenop een flinke tempel met meerdere gebouwen. Hoe al dat bouwmateriaal daar gekomen is komen we niet achter.


We moeten (helaas) dezelfde weg terug naar beneden, en uiteraard is het weer druk (het is overal op die berg druk). Beneden aangekomen eten we eerst een hapje en lopen dan naar het hotel, waar we om 6 uur aankomen. Mooi op tijd, want een chauffeur van ons volgende hotel komt ons om half 7 oppikken, zodat we vanavond al in het gebied zijn dat we de komende 2 dagen willen bekijken. Strak gepland weer. 😁


Het personeel van het hotel wil ons helpen met het opstellen van een route voor de komende 2 dagen. René gaat dus met de kaart en Het Schema naar de lobby en is benieuwd wat men te vertellen heeft. Te vertellen heeft men een heleboel, maar alleen in het Chinees... Er zijn dus weer vertaalapps nodig, maar dat gaat natuurlijk verschrikkelijk langzaam. Naast René zit een jong Chinees stel die ook uitleg krijgt van een hoteldame. In het Chinees natuurlijk. Opeens vraagt de jongedame in perfect Engels of ze mij kan helpen. Blijkt dat ze weliswaar Chinese is, maar al 13 jaar in Canada woont. Dat maakt het allemaal wat makkelijker!

Belangrijk om te weten is wanneer het waar druk is en er lange wachttijden ontstaan. Advies dat we krijgen is om vroeg op pad te gaan; het park gaat om 7 uur open... Met behulp van de hotelmedewerkers en de Chinese Canadese (of was het nou Canadese Chinese?) komt er een route. Die wijkt iets af van die van De Reisleider, maar die route lijkt ook wat te zwaar.


Tips:

Vandaag was een van de hoogtepunten van de reis! Tianmen Mountain is echt een belevenis (als je geen hoogtevrees hebt...😉). Probeer dus wel om van tevoren kaartjes voor de kabelbaan te bemachtigen, want daar grepen wij dus naast. Er jammer, want ook die kabelbaan moet spectaculair zijn.
Om de grootste drukte te vermijden: zorg dat je een kwartiertje vóór je tijdslot bij de bus of kabelbaan bent; aan het eind van zo'n uur is het wat rustiger en ze letten toch niet op de tijd op je kaartje. Neem de bus naar boven en de kabelbaan naar beneden; de meesten doen het andersom en die route is dus een stuk drukker.
Wil of kan je de trap naar de cave niet op, dan kan je voor een paar euro een kaartje kopen voor de roltrap. Die gaat ook dwars door de berg. Die andere roltrap zit bij de prijs van je ticket inbegrepen, evenals de bus en de kabelbaan.

Voor alle foto's en video's (54) van vandaag: klik hier.


Terug