13: Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Schema voor woensdag 31 juli 2019:

07:30 Vertrek Buddha Zen Hotel met privéauto en chauffeur (A/C)
08:00 Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding (B)
12:45 Vertrek Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding
13:10 Buddha Zen Hotel (A/C)
15:20 Vertrek Buddha Zen Hotel met de benenwagen
15:30 Wenshu Yuan klooster
17:30 Buddha Zen Hotel
 
Totale reisafstand auto: 28 km.De wekker gaat vandaag om half 7. Dat is misschien niet helemaal zen, maar wel nodig. Niet omdat we een trein of vliegtuig moeten halen, maar omdat we naar, en dat is een hele mond vol, het "Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding" gaan. Dat is op zich maar een half uurtje rijden van het hotel, dus waarom zo vroeg? Nou, dat komt omdat reuzenpanda's alleen in de vroege ochtend actief zijn. In de middag is het te warm en slapen ze bijna alleen maar. Dat is niet zo interessant om te zien, dus De Reisleider vindt deze vroege morning call gerechtvaardigd.


Om half 8 staat de chauffeur klaar, die meteen met een dilemma komt. Wij hebben gepland om na de panda's nog naar Leshan te rijden, waar de grootste zittende Buddha ter wereld (71 meter hoog) uit de rotsen gehakt is. Maar dat blijkt enkele rit 2:30 uur rijden te zijn. Dan moeten we nu in 2 uur de panda's bekijken en hebben we straks 1 uurtje voor de Buddha. En zitten we bijna 6 uur in de auto. Hmm, dat vinden we toch wat te veel gehaast. Als we het pandacentrum goed willen bekijken, hebben we daar volgens de chauffeur 5 uur voor nodig. We kiezen daarvoor, en gaan daarna naar het hotel terug en zien we verder wel.


Het pandacentrum dan. Denk niet dat we de enigen zijn die zo vroeg zijn, want heel China lijkt te weten wat De Reisleider ook al wist; wederom kunnen we over de hoofden lopen. Misschien moeten we dat maar eens doen... 😜 Dit centrum is het grootste op het gebied van de reuzenpanda. De reuzenpanda wordt ernstig bedreigd (in het wild leven er nog slechts 1000-2000); in dit centrum wordt geprobeerd een ideale omgeving voor de reuzenpanda’s te creëren zodat ze zich voortplanten. Volwassen dieren worden later teruggezet in de natuur. Panda's eten voor 99% bamboe. Omdat de voedingswaarde van bamboe laag is (wel eens op zo'n stengel gekauwd?) moeten ze er veel van eten; tot wel 40 kg per dag.

Het park is 67 ha groot (ruwweg 134 voetbalvelden), en daar leven ongeveer 50 reuzenpanda's, en nog wat andere dieren, zoals de red panda. Er is voldoende informatie in het Engels te vinden, dus we leren ook nog wat over deze bijzondere dieren. En wat zijn ze schattig om te zien! Door de horden Chinezen verplaatsen we ons langzaam door het park; is er een panda te zien, dan staat het 5 rijen dik. Even wachten, dan kom je vanzelf vooraan (of je kijkt over de Chineesjes heen...). 😄 De panda’s zijn gelukkig inderdaad actief; slechts een enkele ligt stil. De meeste dieren zijn op een of andere manier met eten bezig. Ze zullen er bijna een dagtaak aan hebben. We nemen uitgebreid de tijd bij de diverse verblijven, wetende dat we een dergelijk schouwspel waarschijnlijk nooit meer zullen zien.


Iets na 13 uur staan we weer bij het hotel. Astrid heeft last van nek en hoofd en gaat een uurtje liggen, René vindt het een goed moment voor een voetmassage. Terwijl hij geniet van een kop verse thee gaat een jongedame een uur lang los op zijn voeten, en neemt ook nog zijn kuiten, nek en schouders mee. Dat is allemaal niet pijnloos; ze zet er flink haar knokkels in! Als ze daarna vraagt of hij interesse heeft in een full-body massage, wordt René toch wat argwanend; je weet maar nooit wat ze daarmee bedoelen hier... Hij bedankt voor de eer. 😇


Daarna lopen we nog even naar het vlakbij het hotel gelegen Wenshu Yuan klooster, de best bewaard gebleven boeddhistische tempel van Chengdu. Afgezien van vele culturele relikwieën, zijn hier ook een mooie tuin en een theehuis. De tempel is gebouwd tijdens de Tang-dynastie (618-907). Vooral het theehuis trekt Astrid aan; we nemen er uitgebreid de tijd voor. En dáár nemen we, na enig overleg, een moeilijke beslissing: het annuleren van de 2-daagse wandeling door de Tiger Leaping Gorge die gepland staat voor 3 en 4 augustus. Het gaat eigenlijk al een paar dagen minder met Astrid. Trein- en autoreizen (vooral de laatste) doen geen goed voor nek en hoofd. Maar wat ook niet helpt is het constante lawaai dat je overal hoort: in het verkeer, bij attracties en op terrassen en in restaurants. Chinezen zijn misschien erg vriendelijk, ze zijn zeker luidruchtig. En hoor je geen Chinezen, dan hoor je duizenden krekels... 😄 En dan heb je nog het vele wisselen tussen airco en niet-airco. We zijn nu een stuk zuidelijker, en daar is het minder heet (ongeveer 30 graden), maar de luchtvochtigheid is hoger, en dat maakt het erg drukkend. Het meeste hiervan wisten we natuurlijk al voor vertrek, maar we wisten niet hoe dit allemaal zou uitpakken op Astrid's gezondheid.

Die 2-daagse trektocht is zwaar: 22 km lang met meer dan 1000 meter hoogteverschil. En met meer in de rugzak dan anders, want we moeten onderweg overnachten. Dat gaat hem nu niet worden. Die 2 dagen ruilen we in voor 2 rustdagen. Of in ieder geval dagen met weinig. Hopelijk kan ze dan wat herstellen en kunnen we daarna weer verder met het Schema, al dan niet verder aangepast. We gaan nog steeds mooie dingen zien, misschien alleen wat minder dingen.


Tips:

Als je de kans hebt, ga dan 's ochtends vroeg naar het Pandapark. De reuzenpanda's zijn dan actief en liggen niet alleen maar op hun luie kont. Dat je de panda's dan moet delen met vele Chinezen is dan altijd nog beter dan in de middag naar slapende panda's te moeten kijken. 😉

Voor alle foto's en video's (31) van vandaag: klik hier.


Terug