19: Boottocht op de Li River

Schema voor dinsdag 6 augustus 2019:

08:00 Vertrek Zen Tea House Elephant Trunk Hill Park met privéauto en chauffeur/gids (A)
08:30 Zhuijang pier (B)
09:00 Vertrek Zhuijang pier met boot
13:15 Yangshuo
13:45 Vertrek Yangshuo met scooter
15:45 Yangshuo
19:00 Vertrek Yangshuo met privéauto en chauffeur/gids (A)
20:00 Zen Tea House Elephant Trunk Hill Park (B)
 
Totale reisafstand boot: 84 km.
Totale reisafstand scooter: 20 km.
Totale reisafstand auto: 88 km (23 naar de pier; 65 vanaf Yangshuo).Eerst even iets over dit gebied. Guilin ligt aan de rivier de Li. Guilin en omgeving zijn één van China's belangrijkste toeristische bestemmingen. Het landschap ten zuiden en oosten bestaat uit ongeveer 100 tot 200 m hoge karsttorens. Dit zijn alleenstaande bergen, waarvan de wanden bijna loodrecht zijn en die zijn gevormd doordat het omliggende kalksteen in water is opgelost. Het is een vochtig gebied, dus de bergen zijn dik begroeid. De Li River slingert zich tussen deze "bergen" door.


Hoofdattractie van vandaag is een boottocht op de Li River van Guilin naar Yangshuo. Dat is een tocht van ongeveer 83 km. Aangezien de vertrekplaats voor dit tochtje niet vlak naast het hotel ligt worden we vanmorgen om 8 uur opgehaald door een chauffeur annex gids (de goed Engels sprekende Kevin). De gids heeft de kaartjes al van tevoren voor ons geregeld. We hebben VIP plaatsen. Dat houdt in dat we luxe zitplaatsen hebben aan de voorkant van de boot op het bovenste dek (overdekt, met airco), en daardoor hebben we het beste uitzicht (van binnenuit). We zitten namelijk ook nog op de eerste rij en hebben dus vrij uitzicht naar voren. Je kan echter ook naar buiten (een dek hoger). Denk niet dat er maar 1 boot vertrekt vanaf deze haven; het zijn er tientallen...


Onze boot vertrekt rond 9 uur. We slingeren door het landschap met bizarre "bergen" (rotspilaren is misschien beter), komen af en toe een dorpje tegen en zien ook wat buffels (een ander soort dan in Zuid-Afrika) en verschillende soorten, vrij grote vlinders. We staan veel buiten, want dan kan je natuurlijk beter foto's en video's maken, maar omdat het 35 graden is moeten we af en toe even afkoelen onder de airco... 😄 We vinden het opvallend dat er maar weinig mensen buiten komen; de meesten blijven beneden op hun zitplaats. Apart.


De natuur is echt geweldig. Doet een klein beetje denken aan de Glass House Mountains van vorig jaar, maar hier staan er duizenden en dichter bij elkaar. Het is volop genieten! Na een prima buffet-lunch aan boord leggen we om 13:15 uur aan en worden we min of meer gedwongen om een kilometer langs verkoopstalletjes te lopen voor we echt in Yangshuo zijn. Bij de allereerste verhuurder van elektrische scootertjes houdt de wandeling op. We huren één zo'n ding met z'n tweetjes, want zonder enige ervaring op een scooter durft Astrid niet aan; ze gaat wel bij René achterop.


De eerste 2 km moeten we laveren tussen vele andere scooters, fietsers, elektrische karretjes en gewoon verkeer. Inmiddels weten we hoe het hier zo'n beetje gaat, dus eigenlijk valt het best mee. Na die 2 km rijden we een poort door, en blijkbaar mogen veel auto's daar niet door, want nu wordt het opeens een stuk rustiger; de scooter haalt een maximum van 62 km/u. 😎 Einddoel is Moon Hill, een heuvel met een maanvormig gat erin. Die ligt ongeveer 7 km verder. De weg erheen is erg mooi met veel van die rare steile rotsen. Er liggen verschillende grotten langs de weg, maar daar hebben we geen tijd voor. Bij Moon Hill lezen we dat het pad naar boven over 900 treden gaat, en dat vinden we bij deze temperatuur niet fijn. Jullie moeten het dus doen met een foto op afstand...


Op de terugweg stoppen we een paar keer om van het uitzicht te genieten en foto's te maken, maar er staat nog meer op het programma, dus brengen we het elektrieke racemonster terug naar zijn eigenaar. Twee uur huur kost ons een tientje. Yangshuo is een "dorp" met ruim 300.000 inwoners. Het is aan 3 kanten omgeven door karstgebergte en aan 1 kant door de Li River. We lopen nu het dorp in het bekijken West Street (Xi Jie), de meest interessante winkelstraat van Yangshuo. Is inderdaad een leuk straatje, maar inmiddels hebben we al meer van dit soort straatjes gezien.


We laten ons tegen half 5 oppikken door Kevin, want op zijn aanraden gaan we een show van een uur bekijken. Dat gebeurt in een groot theater in het Guilin Romance Park, een soort pretpark, vooral op kinderen gericht, maar best wel groot. De vrouw van Kevin werkt in dit park en hij heeft via haar kaartjes geregeld, zodat we niet in de rij hoeven te staan. De show in het theater vertelt in een aantal scenes de geschiedenis van Yangshuo, vanaf de verre oudheid tot de Qing-dynastie (die eindigde in 1911). De uitleg bij elke scene is ook in het Engels, dus we krijgen mee waar het over gaat, maar de zang is in het Chinees. De show zelf (dans en acrobatiek) wordt opgevoerd voor een prachtig decor, dat bij elk lied verandert. Soms komen de artiesten vanuit het publiek, langs de muren en over onze hoofden. Je weet af en toe niet waar je kijken moet. Erg mooi gedaan.


Na de show lopen we nog even door het park en eten we een hapje, maar dan appen we Kevin (die vlakbij woont) dat we terug naar Guilin willen. Daar komen we om 20 uur aan. Lange dag, maar met weinig inspanning. De hitte is echter wel nadrukkelijk aanwezig. Dat gaat morgen misschien nog een rol spelen, want dan zijn we zo'n beetje de hele dag buiten en moet er gewandeld worden. We kopen alvast flink wat water in...


Tips:

Je kan een cruise over de Li River krijgen in een 3, 4 of 4,5 sterren boot. Neem minimaal de 4 sterren boot. Dan zitten er minder mensen op de boot en heb je gewone toiletten aan boord. Ook het eten is beter. Wij waren een tientje per persoon extra kwijt voor de VIP-plaatsen en dat vonden wij het wel waard. Veel rustiger dan in de grote ruimte onder ons.

Voor alle foto's en video's (54) van vandaag: klik hier.


Terug